glasanje u saboru

Ubuduće upis u zemljišne knjige isključivo elektronički, rok prilagodbe tri mjeseca

21.10.2022 u 13:16

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o zemljišnim knjigama, a prijedlozi za upis u te knjige podnosit će se isključivo elektronički, putem javnih bilježnika i odvjetnika koji su obvezni korisnici elektroničke komunikacije sa sudom.

„Ostavit ćemo tri mjeseca nakon što Zakon stupi na snagu da se prijedlog za upis još uvijek može podnijeti izravno na sud ili putem pošte. Nakon tri mjeseca, to više neće biti moguće“, naglasio je nedavno državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić.

Taj način podnošenja bit će financijski povoljniji za građane - za sudsku pristojbu ubuduće bi plaćali 225 kuna, umjesto sadašnjih 250.

Osim toga, postupak osnivanja i obnove zemljišnih knjiga može se povjeriti javnim bilježnicima kao povjerenicima suda.

To će ovisiti od suda do suda i od procjene predsjednika suda, ako u zemljišno- knjižnim odjelima suda nema dovoljno službenika, predsjednik suda će zatražiti suglasnost od Ministarstva pravosuđa da se uključi javne bilježnike kao povjerenike suda.

Krug ovlaštenika koji imaju neposredan pristup zemljišnim knjigama proširuje se još i na centre za socijalnu skrb.

  • +2
Sjednica Sabora 21.10 Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Benčić (ZLB): HDZ "namjerno i svjesno" odbacio mehanizam zaštite građana u dugovima

Sabor je izmijenio i zakone o potrošačkom i stambenom potrošačkom kreditiranju kojima se, zbog uvođenja eura, uređuju i parametri u vezi s promjenjivim kamatnim stopama, referentnim kamatnim stopama itd. 

Nakon Vlade, i Sabor je odbio zahtjev Zeleno-lijevog bloka (ZLB) da se onemogući prodaja potrošačkih kredita agencijama za naplatu potraživanja ili pojedincima koje potrošače ne štite na razini financijskih institucija.

Zastupnica tog Kluba Sandra Benčić prozvala je vladajuće, odnosno HDZ, da je "namjerno i svjesno" odbacio mogućnost da građanima dade mehanizam zaštite od lihvarenja na crnom tržištu trgovanja dugovima.

Pune dvije godine govorimo o prodaji dugova građana subjektima koji djeluju na nereguliranom tržištu, kazala je.

Sabor je u drugo čitanje poslao izmjene Zakona o radu, prijedloge zakona o suzbijanju neprijavljenog rada, o sportu, o službenoj iskaznici itd.