BOLESNI AMERIKANAC

Ubrizgavao pacijentima krv zaraženu hepatitisom C

13.08.2013 u 12:49

Bionic
Reading

David Kwiatkowski, zdravstveni tehničar optužen da je proširio masovnu zarazu hepatitisom C prošle godine u SAD-u, priznat će krivnju u svih 14 točaka optužnice kako bi ishodio zatvorsku kaznu u trajanju od 30 do 40 godina. Kwiatkowski je otopinu s vlastitom zaraženom krvlju ubrizgavao u pacijente, zbog čega je 30 ljudi oboljelo od potencijalno smrtonosnog virusa koji napada jetru

U travnju 2011, deset mjeseci nakon što mu je dijagnosticiran hepatitis C, Kwiatkowski je počeo raditi u bolnici Exeter u New Hampshireu.

Istražitelji su ustvrdili da je ukrao šprice sa lijekom protiv bolova fentanylom od pacijenata koji su trebali biti podvrgnuti operacijama.

'Kwiatkowski je koristio ukradene šprice kako bi prenio zarazu, pri čemu je vlastitu krv miješao je sa slanom otopinom', priopćio je ured tužiteljstva u Concordu.

'Posljedično, umjesto da prime prepisanu dozu fentanyla, pacijenti su primili slanu otopinu sa zaraženom krvlju'.

Kwiatkowski je istražiteljima rekao da će tim postupkom ubiti puno ljudi.

Prije nego što se preselio u New Hampshire, Kwiatkowski je radio kao putujući zdravstveni tehničar u bolnicama u Arizoni, Georgiji, Kanzasu, Marylandu, Michiganu, New Yorku i Pennsylvaniji.

Optuženik je priznao da je na sličan način postupio u bolnici Houston u Georgiji i bolnici Hays u Kanzasu. Procijenio je da taj postupak ponovio najmanje 20 puta u Kanzasu i 30 puta u Georgiji.

Kwiatkowski je dobio otkaz u bolnici u Arizoni 2010. kada ga je suradnik pronašao onesviještenog u zahodu, sa špricom u WC školjci, otkriva CNN.