ZLOČINI U OKLAHOMI I NA FLORIDI

Ubojstva crnaca potaknula raspravu o rasizmu u SAD-u

09.04.2012 u 09:29

Bionic
Reading

Policija je uhitila dvojicu bijelaca koje se sumnjiči da su ubili trojicu crnaca, a ranili još dvojicu, za čije se živote liječnici bore u bolnici u Tulsi u američkoj državi Oklahomi, prenose američki mediji

Osumnjičeni su Jacob Carl England (19) i Alvin Lee Watts (32) koji su uhićeni u svojim domovima u Tulsi, a policija zasad negira da se radi o rasno motiviranom napadu i naglašava da će motiv napadača biti poznat nakon ispitivanja i istrage.

Napad se dogodio u dijelu grada u kojem pretežno žive crnci.

Ubojstva u Tulsi, nakon nedavnog ubojstva 17-godišnjeg mladića afroameričkog porijekla Trayvona Martina u Floridi, ponovno su dovela rasno pitanje u žarište pažnje. Neki Amerikanci vjeruju da je tinejdžer Martin bio žrtva rasizma, dok drugi staju u obranu ubojice, tzv. čuvara četvrti Georgea Zimmermana hispanoameričkog porijekla, i tvrde da boja kože nije bila uzrok tragičnog incidenta, izvještava Glas Amerike.

Pozivi za akcijom čuju se diljem Sjedinjenih Država: 'Želimo pravdu za Trayvona Martina.'

Martinovi roditelji kažu da im je sin žrtva suludog ubojice, a Zimmerman tvrdi da je na Martina pucao u samoobrani. Lokalne, državne i savezne vlasti istražuju slučaj, ali uhićenja još nema.

Trayvon Martin je kobne večeri na sebi imao majicu s kapuljačom. Sada iste takve majice u znak prosvjeda nose tisuće Amerikanaca.