PRESUDA NA VRHOVNOM SUDU

Ubio reketare jer su prijetili cijeloj obitelji

Bionic
Reading

Vrhovni sud RH je po žalbi u trećem stupnju opet potvrdio presudu suca Županijskog suda u Splitu Bruna Kleina od 22 godine zatvora Mati Vukušiću (22) za ubojstvo Lovela Matkovića (21) i Marina Vukšića (21) te za pokušaj ubojstva Ivana Ljubića u veljači 2007. godine na parkiralištu u Vinkovačkoj ulici u Splitu

Vrhovni sud se već jednom priklonio ocjeni prvostupanjskog vijeća da se ne radi o ubojstvu iz bezobzirne osvete, za što je određen dugotrajni zatvor do 40 godina, piše Slobodna Dalmacija.

Vještak psihijatar je zaključio da je Vukušić bio u afektu zbog dugotrajnog maltretiranja sada pokojnih, a utvrđeno je da su mu nekoliko dana uoči krvavog čina Matković i Vukšić prijetili. Vrhovni sud je već ranije ukinuo presudu Goranu Stankoviću (32) koji je kao Vukušićev pomagač u ubojstvu Vukšića osuđen na četiri godine zatvora.

Stanković je mislio da će se Vukušić susresti samo s Vukšićem, a o kalašnjikovu koji je bio u automobilu nije ništa znao. Nije bio na mjestu krvoprolića, već je čekao u automobilu malo dalje i pomogao mu sakriti dijelove oružja, ne znajući koliko je žrtava. Suđenje Stankoviću će se nanovo provesti kako bi se izrijekom u presudi navelo da je oslobođen krivnje za pomaganje u ubojstvu Lovela Matkovića i pokušaju ubojstva Ivana Ljubića.

Mate Vukušić se branio da je bio prisiljen na zločin jer su ga Matković i Vukšić reketarili i prijetili da će mu nauditi obitelji i silovati mu sestru. Za svako ubojstvo je dobio po deset i pol godina zatvora, pet godina za pokušaj ubojstva, a za posjedovanje amfetamina dva mjeseca, što mu je objedinjeno u jedinstvenu i sada pravomoćnu kaznu od 22 godine zatvora.