POSLASTICA NA CIPRU

Ubijeno više od milijun ptica pjevica

10.03.2009 u 17:17

Bionic
Reading

Više od 1,1 milijuna ptica selica, uglavnom pjevica koje su istodobno i kulinarska poslastica, ilegalno je ubijeno prošle godine na Cipru, izvijestila je udruga koja se zauzima za njihovo očuvanje Birdlife Cyprus

Cipar leži na ključnoj migracijskoj ruti ptica selica, a ilegalno ih se lovi pomoću gotovo nevidljivih mreža ili ljepila. Ravnatelj udruge Birdlife Cyprus Martin Hellicar smatra potpuno neprihvatljivom i nevjerojatnom spomenutu brojku.

Mnoge ptice poslužuju se kao delicije u mjesnim restoranima, unatoč tomu što je lov na njih, ali i njihovo konzumiranje strogo zabranjeno. O tom su problemu članovi udruge Birdlife Cyprus i Britanska kraljevska udruga za zaštitu ptica izvijestili odbor za zaštićene životinje koji djeluje pri Vijeću Europe, ciparsku vladu i Europsku komisiju. U izvješću stoji kako je čak 90 posto ptica selica koje svake godine iz Europe lete u toplije krajeva preko Cipra, zaštićeno.

Specijalitet s prženim ili ukiseljenim pticama selicama koje se nude u ciparskim restoranima zove se 'ampelopulia' i stoji oko pet eura.