AMERIČKI HRVAT

Ubijeni policajac Soldo rodom je iz Hercegovine

09.06.2014 u 10:10

Bionic
Reading

Muškarac i žena ustrijelili su dvojicu policijskih službenika u američkom gradu Las Vegasu, a potom su ubili još jednu osobu i izvršili samoubojstvo. Američki mediji javljaju da su napadači bili supružnici, bijeli supremacisti koji su najavljivali da će se okomiti na policajce

Dvojica američkih policajaca, među kojima i Igor Soldo, porijeklom iz Hercegovine, ubijeni su u zasjedi u nedjelju u Las Vegasu, pišu u ponedjeljak američki mediji.

Dvojicu policajaca, Igora Soldu (31) i Alyna Becka (41), ubile su dvije osobe dok su ručali u pizzeriji u Las Vegasu, piše tamošnji list Las Vegas Sun. Napadači, muškarac i žena, poslije su otrčali u obližnji Wall-Mart i ubili još jednu osobu i potom zajedno počinili suicid.

Beck i Soldo bili su u ophodnji tim područjem Las Vegasa kada su otišli na objed u pizzeriju Cici's, kazao je mjesni šerif Douglas Gillespie.

Policiji motivi napada nisu poznati. Jedna je svjedokinja rekla Las Vegas Sunu da se radilo o brutalnoj egzekuciji i da policajci vjerojatno nisu ni bili svjesni da im se napadači približavaju.

Dnevni Avaz navodi da je 31-godišnji ubijeni policajac sin Pere i Sirle Soldo koji su tijekom rata u BiH iz Jablanice izbjegli u SAD. Po pisanju američkih medija, Soldo je završio srednju školu u Lincolnu u Nebraski, gdje mu još živi brat Robert koji je također policajac.

Počinitelji napada mogli bi biti bijeli supremacisti u dvadesetim godinama, vjerojatno bračni par, objavio je Fox News pozivajući se na izvor blizak istrazi. U pretrazi njihova stana pronađeni su nacistički simboli i planovi za napade na policiju.

Incident je počeo u pizzeriji Cici's u sklopu trgovačkog centra u 11.30 po lokalnom vremenu u nedjelju, kad su muškarac i žena ustrijelili dvojicu policijskih službenika na ručku. Napadači su potom ušli u trgovinu Walmart i ustrijelili još jednu osobu, nakon čega je žena pucala u svog supruga i naposljetku u sebe.

Šerif Doug Gillespie rekao je na konferenciji za novinare da nema drugih osumnjičenih u ovom slučaju. Očiglednog motiva za napad zasad nema, no jedan svjedok tvrdi da su napadači prilikom ulaska u pizzeriju uzviknuli: 'Ovo je revolucija!'

Brian Sandoval, guverner američke savezne države Nevada, rekao je da su poginuli policajci Alyn Beck (42) i Igor Soldo (32).

Las Vegas Review-Journal izvijestio je o pretresu malog stana u stambenom kompleksu nedaleko od trgovačkog centra. Izvori bliski istrazi naveli su da su se mladi supružnici nedavno doselili u kvart. U stanu su navodno pronađeni simboli svastike.

Pucnjava u Las Vegasu

Susjeda Krista Koch rekla je da je bračni par bio 'ekstreman' i da su iznosili planove o ubojstvu policajaca. Susjed Brandon Monroe rekao je da je muškarac često govorio o teorijama zavjere i odijevao se u maskirnu ili u odjeću Petra Pana.