ISTRAGA U TIJEKU

Ubijena nizozemska ministrica tvorac zakona o eutanaziji

13.02.2014 u 15:23

Bionic
Reading

Bivša nizozemska ministrica zdravstva Els Borst pod čijim je pokroviteljstvom donesen prvi zakon o eutanaziji u svijetu što je 2002. stupio na snagu, najvjerojatnije je ubijena, priopćilo je u četvrtak nizozemsko državno odvjetništv

'Rezultati istrage pokazuju da je njezina smrt najvjerojatnije posljedica kaznenog djela', ističe odvjetništvo u priopćenju.

Dvoje liječnika je 'zaključilo da je smrt nastupila kao posljedica ozljede otkrivene na njezinu tijelu', dodao je isti izvor. 'Dakle, nije riječ o naravnoj smrti'.

Truplo Else Borst (81) pronašla je u ponedjeljak navečer prijateljica u ministričinoj garaži u gradiću Bilthovenu, u središtu Nizozemske dva dana nakon što je sudjelovala na saboru njezine stranke desnog centra Demokrati 66.

'Budući da uzrok smrti nije utvrđen odmah, policija je pokrenula istragu', ističe odvjetništvo.

Els Borst, liječnica po struci, poznata po svojim liberalnim stajalištima o mnogim pitanjima povezanim sa zdravstvom, bila je od 1994. do 2002. ministrica zdravstva i potpredsjednica nizozemske vlade.

Nizozemska je za njezina mandata postala prva zemlja u svijetu koja je ozakonila eutanaziju.

Zakon o eutanaziji koji je Nizozemska donijela 2001., stupio je na snagu 1. travnja 2002. Od tog vremena ona se sve više uvodila u praksu. Gotovo 4.000 ljudi posegnulo je za njome u 2012.