PROMJENA VLASTI

U Zimbabveu prisegnula nova vlada, ima i spornih ministara

04.12.2017 u 14:56

Bionic
Reading

Zimbabveanska nova vlada dala je prisegu pred predsjednikom Emmersonom Mnangagwi, kojega suradnici brane od kritika da je vodeća mjesta podijelio generalima koji su mu pomogli da dođe na vlast.

Prisegnuvši 24. studenoga kao predsjednik, pošto je 93-godišnji Robert Mugabe napustio dužnost nakon de facto vojnog udara, Mnangagwa je također kritiziran  što je vratio nekoliko osoba iz Mugabeova doba, uključujući Patricka Chinamasu kao ministra financija.

Zapovjednik zrakoplovnih snaga Perrance Shiri, kojemu je dodijeljen osjetljiv resor upravljanja zemljištima, branio je svoje imenovanje u obraćanju novinarima nakon jednostavne svečanosti davanja prisege."Tko kaže da vojnici nikada ne bi trebali postati političari? Ja sam Zimbabveanac i imam pravo sudjelovati u vlasti", rekao je. 

Mnogi Zimbabveanci Shirija pamte po zlu, boje ga se i mrze kao bivšega zapovjednika Pete brigade koju su obučili Sjevernokorejci a imala je ključnu ulogu u etničkim masakrima u Matabelelandu 1983. u kojima je prema procjeni ubijeno 20.000 ljudi.

  • +2
Prisega vlade u Zimbabveu Izvor: Reuters / Autor: PHILIMON BULAWAYO

Zemljišta su glavno političko pitanje  u južnoafričkoj zemlji, gdje su reforme ranih 2000-ih vodile nasilnom preuzimanju tisuća farmi čiji su vlasnici bijelci i brzom ekonomskom krahu.

Druga osoba iz vojnih krugova je ministar vanjskih poslova Sibusiso Moyo, kojeg mnogi Zimbabeanci pamte kako u odori kaki boje na državnoj televiziji u jutarnjim satima 15. studenoga objavljuje da je vojska preuzela vlast.