Nove stroge mjere

Maske u Zagrebu obavezne na otvorenom i to u svim situacijama; Šostar: 'Kad pijete kavu u kafiću, skinete masku pa je odmah vratite'

31.03.2021 u 12:37

Bionic
Reading

Hrvatska danas ima 2623 nova slučaja zaraze koronavirusom. Od tog broja njih 451 je u Zagrebu. Razlog je to zbog kojeg se u glavnom gradu uvode nove mjere

Porast broja zaraženih u Hrvatskoj i Zagrebu razlog je za pooštrenje mjera, među ostalim, u glavnom gradu. Trenutno su u Zagrebu 1624 aktivna slučaja. Zagrebački Stožer zbog toga je na sjednici u srijedu donio dva paketa novih mjera.

Prema odluci zagrebačkog Stožera civilne zaštite, aktivirat će se 345 djelatnika koji će se baviti preventivnim djelatnostima, ali i kontrolom provedbe mjera. Kontrolori karata u zagrebačkim tramvajima i autobusima također će biti angažirani u nadzoru provedbe mjera i upozoravati putnike na pravilno nošenje maski i korištenje sredstava za dezinfekciju, javlja Dnevnik.hr.

Druga mjera je obavezno nošenje maski i na svim otvorenim prostorima. Također, bit će nadzirano nošenje maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se odvijaju okupljanja. Ova mjera tiče se i onih koji će ispijati kave na terasama kafića, najavio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' Zvonimir Šostar.

'Kad budu pili kavu, mogu skinuti masku, a onda je odmah vratiti na lice', objasnio je Šostar.

'Nema izuzetaka. Do sada je bila preporuka za nošenje maski kad se ne može držati razmak, no sada više nema izuzetaka, ova mjera vrijedi za sve', istaknuo je Šostar. Do petka bi trebala biti gotova priprema za cijepljenje u fazi tri, navodi.

Na pitanje novinara kako će astmatičari nositi maske na otvorenom i postoji li zakonski okvir koji im dozvoljava uvođenje obaveznih maski na otvorenom, kazao je da se tu radi o interesu cijele zajednice.

Naveo je da nema dokaza za to da se cijepljeni građani ne mogu opet zaraziti i biti zarazni.

'Znamo da je u domovima za starije bilo 70 pozitivnih korisnika koji su se cijepili s minornim tegobama, nitko nije završio u bolnici. Cjepivo štiti od respiratora i bolnice', istaknuo je Šostar.

Dodao je da je ista stvar kod alergičara. 'Danima smo s epidemiolozima pokušavali smisliti najbezbolniji način na koji zaustaviti virus', dodao je Šostar.

Preporuka je provođenja treninga na otvorenim prostorima, kao i radionica i igraonica za djecu. Također, poslodavcima je preporučen prelazak na smjenski ili rad od kuće.

Željko Renić iz komunalnog redarstva naglasio je da ovo nisu represivne mjere te da će oni poduzeti sve da budu na usluzi građanima i potruditi se da maski bude dovoljno za sve.

'Moramo biti svjesni toga da represija nikad nije dala rezultat. Upotrijebit će se u slučaju kad upozorenje ne bude bilo dovoljno. Represiju će vršiti nadležno tijelo i bit će izrečena kazna na temelju zakona', dodao je Renić.

  • +3
Testiranje na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić