VODOSTAJI U PORASTU

U Zagrebačkoj županiji poplavljene ceste i kuće

01.04.2013 u 07:41

Bionic
Reading

Svi vodostaji u Hrvatskoj su tijekom dana u porastu, a na snazi su redovite mjere obrane od poplava na rijeci Kupi kod Karlovca i nizvodno, te na rijeci Savi nizvodno od Zagreba do Jasenovca, navela je večeras Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) u izvješću od 21 sat.

Na području Zagreba i Zagrebačke županije zbog velikih oborinskih voda poplavljeno je više cesta, dvorišta i podruma. Županijski centar 112 Zagreb primio je oko 500 poziva građana, vezano za probleme porasta vodostaja i poplava te klizišta i odrona. Zabilježeno je 100-njak intervencija raznih službi u vezi s poplavom – 55 u gradu Zagrebu i 45 u Županiji. Vatrogasci su tijekom dana imali na području grada Zagreba 30-ak intervencija, a na području Županije 20-ak dojava.

Posebno je kritično na području Velike Gorice i Ivanić Grada. Tijekom dana na području Zagreba i Zagrebačke županije aktivirano je 13 novih klizišta. Od ranije je aktivno 5 klizišta, a nekoliko je većih, npr. Tomićeva – kod uspinjače, Radićevo šetališta, Aleja Bolonje.

Na području Velike Gorice zbog visokih oborinskih voda i začepljenosti kanala, poplavljena su dvorišta i podrumi u naseljima Poljana Čička, Rakitovec, Turopolje. Popodne je održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Grada Velika Gorica

S obzirom da je u posljednjih 48 sati na području Ivanić-Grada došlo do naglog porasta vodostaja svih vodotoka, kanala i pritoka rijeke Lonje, održan je sastanak Stožera zaštite i spašavanja Ivanić-Grada. Zaključeno je da su na terenu uočeni brojni problemi zbog loše protočnosti i začepljenosti kanala i vodotoka te je odlučeno da se za saniranje stanja i pomoć građanima stavi na raspolaganje šest vatrogasnih ekipa. Također su u pripravnosti Komunalni centar Ivanić-Grad te Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić-Grad. Odlučeno je i da se u Gradskoj upravi Ivanić-Grada do daljnjega uvodi dežurstvo.

U tijeku je i opservacija terena u Deanovcu, Dubrovčaku Lijevom, Šumećanima, Graberskom Brdu, Breškoj Gredi, Ivanić-Gradu, a također se kontrolira stanje na rijeci Savi i Lonji. U samom Ivanić-Gradu najkritičnije je u Kosničarskoj, Šiftarovoj i Vatrogasnoj ulici.

Zbog obilnih padalina snijega i kiše koji padaju na području Varaždinske županije, došlo je do izlijevanja rijeke Bednje i Plitvice kao njihovih pritoka na području općina: Vinica, Maruševec, Vidovec, Kneginec, Martijanec, Sveti Đurđ, Mali i Veliki Bukovec, te djelomično na području gradova Ivanec, Varaždinske Toplice, Novi Marof i Varaždin.

ŽC112 Varaždin zaprimio je oko 300 poziva zbog poplava. Osim poljoprivrednih površina ugroženi su i gospodarski objekti, prometnice te kuće kojima su mjestimice poplavljeni podrumi, što od plavljenja, a što od podzemnih voda.

Pojavilo se i više klizišta zbog čega je i zatvorena željeznička pruga između Varaždina i Novog Marofa. Stanje na pojedinim dijelovima je alarmantno, pa je popodne održan sastanak Stožera zaštite i spašavanja Varaždinske županije, čelnika jednica lokalne samouprave s ugroženog područja te Hrvatskih voda, gdje su dogovorene daljnje aktivnosti.

Za promet su zatvorene D-24 Varaždinske Toplice – Ludbreg, ŽC Kaniža – Jerovec, ŽC Radovec – Natkrižovljan, ŽC Jalševec – Poljana i LC Gabrinovec- Križevci u Gabrinovcu. Zbog više odrona zemlje kod naselja Turčin zatvorena je za promet pruga Novi Marof - Varaždin. Putnici će se prevoziti autobusima

ŽC 112 Bjelovar u protekla dva danas primio je 30-ak dojava građanina vezano za posljedice obilnih padalina na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Pripadnici JVP-a su ispumpavali bunare i podrumske prostorije, dok su djelatnici Ceste d.d. i Poduzeća za ceste Bjelovar imali 9 intervencija radi odrona zemlje ili pada stabala na prometnice.

Na području općine Nova Rača rijeka Česma zbog visokog vodostaja nije mogla primiti vode nabujalog potoka Račačka, koji je plavio okućnice u naselju Stara Rača. Ugroženo je i nekoliko kuća. Poduzimaju se potrebne mjere u slučaju daljnjeg rasta vodostaja, a načelnik općine zatražio je sazivanje sjednice Stožera zaštite i spašavanja Općine. Organizira se izrada zečjih nasipa.

U Čazmi je u tijeku tehnička intervencija JVP Čazma na ispumpavanju vode iz industrijske zone. Na području općine Ivanska, uz cestu Ivanska-Laminac / predio Grabovac, Hrvatske vode izvršile su prekop potoka Ivanska koji je prijetio kućama.

Za slivno područje "Česma-Glogovnica" uspostavljena je redovita mjera obrane od poplava. Za slivno područje "Ilova-Pakra" na snazi su pripremne mjere obrane od poplava.

U Krapinsko - zagorskoj županiji uslijed oborinskih voda aktivirano je 5 klizišta. Nadležne službe ispumpavale su vode iz 5 obiteljskih kuća te iz Osnovne škole u Gornjoj Stubici. Poplavljena je i lokalna cesta od željezničke postaje u Dubravi Zabočkoj prema Hruševcu i Andraševcu

U Koprivničko - križevačkoj županiji zbog velikih količina oborina došlo je do izlijevanja šahtova i prodora vode u podrume stambenih objekata u pojedinim naseljima. Potok Koprivnica, koji prolazi kroz Koprivnicu tijekom dana dostigao je kritični vodostaj i počeo se izlijevati na ulazu u grad te je poplavljeno nekoliko cesta i dvorišta. Oko 15,30 sati vodeni val kroz Koprivnicu je prošao, vodostaj potoka Koprivnice pao je za 10 cm. U Koprivnici je utrošeno 4000 vreća za nasipe. Oko 18 sati vodeni val prešao je općine Koprivnički Bregi, Hlebine i Molve. U mjestu Torčec angažirano je 50-ak mještana i vatrogasaca iz DVD-a Torčec i DVD-a Imbriovec, Petranec, Drnje, Đelekovci i Sigetec.

Prijepodne se aktiviralo klizište u Vojakovačkom Kloštru - oštećena je željeznička pruga i električna infrastruktura (voda je odnijela nasip ispod pruge a stupovi kontaktne mreže nagnuti su). Promet željezničkom prugom Križevci – Koprivnica bit će zatvoren sljedećih nekoliko dana.

U Karlovačkoj županiji zbog izlijevanja rijeke Kupe za promet su zatvorene sljedeće prometnice: gradska prometnica Obala Ivana Trnskog, DC 36 Karlovac - Šišljavić u mjestu Koritanja i LC u mjestu Donje Mekušje. Zbog izlijevanja rijeke Dobre za promet je zatvorena lokalna makadamska cesta za Gornje Priselce. Vodostaj Dobre u Lešću je u stagnaciji. Na snazi su redovite mjere obrane od poplava.

Tijekom dana ŽC 112 Sisak zaprimio je veliki broj poziva građana zbog velikih količina oborina na cijelom području Sisačko - moslavačke županije. Bilo je 30-ak intervencija ispumpavanja voda iz objekata i prepumpavanja vode iz kanala koji su ugrožavali stambene objekte. Bilo je 50-ak intervencija Hrvatskih voda radi prepumpavanja iz kanala u rijeku Kupu, Odru i Savu da ne bi ugrozili stambene objekte. Isto se odnosi na dijelove grada Siska, Žabna, Odre, Galdova, kao i u Lekeniku, Osekovu, Potoku, Kutini, Glini, Petrinji i dr. U sanaciji terena sudjeluju JVP Sisak, JVP Kutina, JVP Petrinja te lokalni DVD-i . Zatvorene su ceste: ŽC Žažina Mala Gorica zbog izlijevanja rijek Kupe i ŽC Madžari zbog oborinskih voda. Zbog aktiviranja preljeva Palanjek zatvorena je cesta Hrastelnica - Palanjek. DUZS je oko 19 sati u Sisak dopremio dodatne muljne pumpe (6 kompleta), koje su u Sisku predane zapovjedniku smjene JVP Sisak.

U Zagrebačkoj županiji poplavljeno više cesta i objekata

Uslijed obilnih padalina na području Zagrebačke županije poplavljeno je više cesta, stambenih objekata i dvorišta, a situacija je najkritičnija na području Velike Gorice u naseljima Čička Poljana, Ribnica, Rakitovec, Kuče, Petrovina, na području Ivanić Grada te općinama Križ, Kloštar Ivanić i Gradec, zaključeno je večeras na sastanku Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije.

Vatrogasci su tijekom dana imali 40-ak intervencija ispumpavanja voda.

U svim spomenutim jedinicama lokalne samouprave aktivirani su Stožeri za zaštitu i spašavanje.

„Posljednje dvije godine imamo loših iskustava i iz tog razloga moramo reagirati na vrijeme“ rekao je zagrebački župan Stjepan Kožić, koji je stavio Stožer u stanje pripravnosti kao i sve prateće službe - Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, županijski Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije i županijsku Vatrogasnu zajednicu.

Zamjenik rukovoditelja obrane od poplava iz Hrvatskih voda Zoran Marković izvijestio je kako ekipe cijeli dan čiste „propuste“ na području Grada Zagreba i istočnog dijela Zagrebačke županije, koji se pune smećem i raslinjem.

Meteorološle prognoze nam ukazuju na smirivanje vremena tijekom noći i sutrašnjeg dana, ali u utorak nas očekuju nove oborine i nove kiše, rekao je Marković.

U prostorijama Zagrebačke županije organizirano je dežurstvo članova Stožera zaštite i spašavanja kako bi se kontinuirano mogle zaprimati sve informacije s terena. Također, od gradskih i općinskih stožera zatraženo je da dostavljaju izvješće o stanju na svom području te poduzetim mjerama.

Sljedeće sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije održat će se po potrebi već sutra, ovisno o stanju i dojavama s terena, najavio je predsjednik županijskog Stožera zaštite i spašavanja, ujedno i zamjenik župana Rudolf Vujević.