U KARLOVCU

U vježbi suočavanja s terorizmom evakuirano 200-njak učenika

03.03.2016 u 14:10

Bionic
Reading

U okviru vježbe suočavanja s terorističkom prijetnjom u četvrtak je u karlovačkoj Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi evakuirano dvjestotinjak učenika i nastavnika, sve uz pomoć operativnih snaga Civilne zaštite i karlovačke policije, čiji su se pripadnici na poziv Centra 112 odazvali na mjesto prijetnje u roku kraćem od tri minute. Vježba je održana u povodu Međunarodnog dana civilne zaštite 1. ožujka, uz pretpostavku da je u školi pronađen nepoznati predmet pod sumnjom da je riječ o terorističkoj prijetnji. Stoga su u vježbu uključeni prije svih pirotehničari i vatrogasci, kojima su ostale žurne službe davale potporu.

'Zbog mogućnosti stvarne ovakve prijetnje, raduje me što smo danas vidjeli, osim očekivane spremnosti interventnih službi, također i visoku osvještenost djelatnika škole i učenika', rekao je pročelnik karlovačkog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Martin Barić. Svim je školama preporučio da se ne drže samo zakonske odredbe o obaveznom organiziranju vježbe evakuacije jednom u dvije godine, već i češće, sa svakom novom generacijom učenika.

Ravnateljica škole Snježana Erdeljac rekla je da oni i organiziraju vježbu evakuacije svake godine, ali bez pomoći raznih službi, no da je današnja vježba složenija i opsežnija, prema scenariju mogućeg terorističkog napada i s evakuacijom.

Jure Pavlinić, voditelj Službe policije karlovačke Policijske uprave, današnju je vježbu ocijenio visokom ocjenom, a za policiju je rekao da je sve odradila po standardnom operativnom postupku, pri čemu je sumnjivi predmet pronađen i na siguran način uklonjen. 'Sve je odrađeno profesionalno korektno, prije svega vodeći računa o sigurnosti, kako na prometnici uz školu, tako i u školskoj zgradi', kazao je.

Od uzbune u 9.07 sati do dolaska žurnih službi protekle su tri minute, uslijedila je evakuacija kroz prozore, s tim da su učenicima s gornjeg kata škole pomagali vatrogasci s pomičnim ljestvama, dok su pirotehničari radili u sat vremena opreznog rada uklonili prijetnju i uklonili sumnjivu napravu.

Međunarodni dan civilne zaštite slavi se 1. ožujka, i to od 1990. godine po odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, u u sjećanje na 1972. godinu kada je počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi.