PALI MINISTRI, PODUZETNICI...

U velikoj akciji protiv korupcije u Srbiji uhićeno 79 ljudi

26.12.2015 u 12:16

Bionic
Reading

U Srbiji je okončana dosad najveća antikorupcijska akcija u kojoj su uhićeni visoko pozicionirani državni dužnosnici, direktori javnih poduzeća, poduzetnici te bivši i sadašnji predsjednici općina

U akciji izvedenoj tijekom noći i jutra uhićeno je 79 osoba zbog korupcije u 20 različitih slučajeva.

Kako je na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao ministar policije Nebojša Stefanović, među 79 uhićenih su i nekadašnji ministar Slobodan Milosavljević, Zorana Marković, bivša direktorica Agencije za borbu protiv korupcije, kao i poduzetnik Željko Žunić, vlasnik tvrtke Beohemija.

Među uhićenima su i dva pomoćnika ministara, direktori javnih poduzeća, poduzetnici, bivši i sadašnji predsjednici nekoliko općina.

Svi su uhićeni zbog sumnje da su od 2004. počinili više krivičnih djela čime je država oštećena za više od 100 milijuna eura.

Radi se o krivičnim djelima pranja novca, zloupotrebe službenog položaja, primanja i davanja mita, zloupotrebe s javnim nabavama, za koruptivna djela na području poljoprivrede i izdavanja građevinskih dozvola u lokalnim samoupravama.

U posljednjih godinu dana obavljen je najveći dio posla, precizirao je Stefanović i dodao da su najveće zlouporabe bile u vezi malverzacija s građevinskim zemljištem.

'Materijalna šteta za proračune Srbije, Vojvodine, Grada Beograda, Dunav osiguranja, Željezare Smederevo i pojedinih općina je više od 100 milijuna eura', rekao je Stefanović.

Slobodan Milosavljević bio je predsjednik Gospodarske komore Srbije, od 2001. do 2004. godine vodio je resor trgovine, turizma i usluge, a od svibnja 2007. godine do srpnja 2008. bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zorana Marković bila je direktorica Agencije za borbu protiv korupcije od 2009. do 2012. kada ju je Vijeće te agencije razriješilo, nezadovoljan njezinim radom.

Za Željka Žunića, vlasnika 'Beokemije', beogradski mediji navode da je s vlasnikom 'Interkomerca' Goranom Perčevićem, nekadašnjim kadrom Socijalističke partije Slobodana Miloševića, jedan od najvećih dužnika bankama, državi i zaposlenicima, a protiv njih je nekoliko banaka podnijelo kaznene prijave.

Ministar Nebojša Stefanović najavio je da će 'policija nastavi intenzivno raditi na rasvjetljavanju slučajeva i neće dozvoliti da se bilo tko izvuče', bez obzira na stranačku pripadnost ili dužnost koju obnaša.