vremenska prognoza

U većini Hrvatske vjetrovito i osjetno svježije vrijeme, ponegdje i kiša, a pogledajte što nas čeka u nedjelju

16.04.2022 u 08:25

Bionic
Reading

U većini krajeva danas vjetrovito i osjetno svježije nego proteklih dana, u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a mjestimice će pasti i malo kiše, osobito ujutro te ponovno navečer u Slavoniji, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)

Na Jadranu sunčanije, no na jugu zemlje je poslijepodne lokalno moguć poneki pljusak s grmljavinom. Na kopnu će puhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu umjerena do jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita navečer i orkanskim.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 13 do 17 u unutrašnjosti te između 19 i 23 stupnja Celzija na obali i otocima.

U nedjelju će biti vjetrovito i svježije uz promjenljivu naoblaku. Prijepodne će biti oblačnije, osobito u gorju gdje može pasti malo susnježice i snijega, uglavnom u Lici. Najviše sunčana vremena očekuje se na sjevernom Jadranu. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, u gorju ponegdje i olujan, a na Jadranu bura koja će ponajprije podno Velebita na udare biti i orkanska. Najniža temperatura zraka između 1 i 6, na moru od 6 do 11 stupnjeva. Najviša temperatura između 9 i 13, duž obale od 15 do 19 stupnjeva.

  • +3
Kiša Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Zbog olujnog vjetra u subotu, samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, a obilazak za osobna vozila je preko državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, a za ostale skupine državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina. Samo za osobna vozila otvorena je i Jadranska magistrala između Karlobaga i Sv. Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most, izvijestio je Hrvatski autoklub u 7 sati.

Nesreća na trogirskoj obilaznici

Zbog prometne nesreće na trogirskoj obilaznici (DC8) iznad Medene u smjeru Šibenika vozi se uz privremenu prometnu signalizaciju i fizičku regulaciju prometa, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). 

Na autocesti A7 Draga-Šmrika, državnoj cesti čvor Križišće-Križišće (DC99), Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga i lokalnoj cesti čvor Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Kolnici su mjestimice mokri i skliski. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, a i na oprez jer je vozilo u kvaru na autocesti A1 na 213+100 km između čvorova Sveti Rok i Maslenica u smjeru Dubrovnika te vozi uz ograničenje brzine 100 km/h.

Zbog blagdana Uskrsa zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju (zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1) bit će danas i na Uskrs od 15 do 23 sata te na Uskrsni ponedjeljak od 14 do 23 sata. Po izvješću HAK-a u 7 sati, u teretnom prometu višesatna su čekanja izlazu iz zemlje na graničnom prijelazu Bajakovu, a manje od 10 sati čeka se na Tovarniku. U pomorskom prometu nema poteškoća. Tijekom dana očekujemo pojačan priljev vozila u većini trajektnih luka.