stiže li zima?

Danas ćemo još uživati u toplini i sunčanom vremenu, a onda slijedi velika promjena

30.10.2023 u 07:33

Bionic
Reading

U većem dijelu Hrvatske bit će barem djelomice sunčano, više oblaka bit će u zapadnim krajevima, a povremena kiša padat će većinom na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, češće prijepodne

Najviše sunčana vremena očekuje se u Dalmaciji, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak.

U ponedjeljak na istoku Hrvatske djelomice sunčano, ujutro je lokalno moguća magla. Povremeno će puhati umjeren jugoistočni i južni vjetar, a popodnevna temperatura između 22 i 25 °C. I u središnjoj Hrvatskoj podjednaki vremenski uvjeti, no popodne i osobito navečer sa zapada će dolaziti sve više oblaka. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jugozapadnjak u gorju u drugom dijelu dana i jak, lokalno s olujnim udarima, a na sjevernome Jadranu jačat će jugo, koje će popodne biti olujno, stoga more valovito.

Sa zapada pak stiže jače naoblačenje s kišom i grmljavinom, koje bi najzapadnije krajeve trebalo zahvatiti navečer i osobito u noći na utorak. Ali i prije toga, uz povremeno više oblaka, na širem riječkom području i u Gorskom kotaru povremeno može pasti malo kiše. U Dalmaciji će oborina izostati i prevladavat će sunčano vrijeme. Puhat će umjereno do jako jugo, navečer mjestimice i olujno, zbog čega bi moglo biti teškoća u pomorskom prometu. Temperatura zraka i dalje neuobičajeno visoka za kraj listopada. Razmjerno toplo i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će popodne dosegnuti i 25 °C. Pritom će sunčanih sati biti mnogo, a puhat će umjereno, prema otvorenome moru poslijepodne i jako jugo."

"U utorak na Jadranu vjetrovito i vrlo promjenjivo, ponegdje uz obilnu kišu, lokalno i grmljavinu, pa bi opet neke rive mogle biti poplavljene. Na blagdan Svih svetih vremenski uvjeti uglavnom povoljni, malo kiše može pasti samo ponegdje, ponajprije na sjeveru. No u četvrtak opet jačanje juga i uz promjenjivu naoblaku mjestimice kiša.

U unutrašnjosti u utorak također najnestabilnije uz kišu, osobito u gorju te unutrašnjosti Dalmacije i obilniju, a lokalno su vjerojatni i pljuskovi praćeni grmljavinom te prolazno pojačanim vjetrom. U srijedu mirnije i sunčanije, no svježije, ujutro ponegdje i maglovito. Magla je još moguća mjestimice i u četvrtak, a danju će zapuhati jugozapadnjak, koji najavljuje dolazak novih oblaka i kiše", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.