EKOLOGIJA

U Varaždinu počelo uzorkovanje baliranog otpada

26.05.2015 u 15:46

Habuš i Stromar najavili sljedeću fazu u rješavanju nagomilanog baliranog otpada

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec

Bionic
Reading

Austrijska tvrtka Montanuniversitat iz Leobena započela je u utorak u Varaždinu s uzorkovanjem baliranog gradskog otpada, nakon čega će uslijediti analiza oko 120.000 tona tog otpada kao zadnja faza u njegovu zbrinjavanju

Prema dogovoru s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, postojeća koncesija za zbrinjavanje baliranog otpada prilagodit će se novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, a analiza stanja otpada osigurat će da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 60 posto sufinancira zbrinjavanje varaždinskog otpada.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš rekao je kako je grad napravio sve preduvjete da se problem otpada riješi, te da je izrada analize zadnja faza - u roku od mjesec i pol dana očekuje se stručna analiza stanja otpada te prijedlog koncesionara na koji način zbrinuti otpad. S tim prijedlogom tada će se ići pred Ministarstvo i Fond.

Renato Šarc iz tvrtke Montanuniversitat pojasnio je da će se u sljedeća dva tjedna uzeti uzorci te da će se u narednih mjesec dana izraditi stručna analiza. Po njegovim riječima, cijelo područje može se sanirati u potpunosti u roku od godinu dana, ukoliko neće biti nepredviđenih okolnosti.

Tajana Tomašević, voditeljica uprave CIOS grupe koje je dio i koncesionar CEZAR, kaže da je stručna analiza potrebna jer će biti ključni argument da se državne institucije, resorno ministarstvo i Fond financijski uključe u rješavanje problema varaždinskog otpada. Očekuje da će se veći dio otpada obraditi u susjednom MBO pogonu, koji je također u vlasništvu CIOS grupe. Na novinarski upit zašto je izabran austrijski institut, Tomašević kaže da je on jedan od najkompetentnijih na tom području u Europi.

Da je rješenje na pomolu uvjeren je i varaždinski župan Predrag Štromar, koji očekuje i pomoć resornog Ministarstva te do kraja godine najavljuje sanaciju mjesta na kojem je odloženo oko 120 tisuća tona otpada.

Cjelokupni posao zbrinjavanja otpada vrijedi ok 90 milijuna kuna, a ukoliko Fond uloži svojih 60 posto, gradonačelnik Habuš kaže da će ostatak osigurati grad putem kredita te od povrata sredstva od T7 Visa. "Građani zbrinjavanje otpada neće platiti niti jedne kune", poručio je Habuš.

Problem rješavanja otpada u Varaždinu postoji već dulji niz godina. Nakon što je prvotno posao zbrinjavanja otpada trebala dobiti tvrtka T7 VIS Davora Patafte, a otpad se trebao zbrinuti u MBO pogonu, cijeli se slučaj našao pod istragom Državnog odvjetništva. Istraga je rezultirala privođenjima aktera te priče, među kojima i tadašnjeg gradonačelnika Ivana Čehoka.

Aktualna gradska vlast, odnosno Gradsko vijeće, u ožujku 2013. dodijelilo je koncesiju za zbrinjavanje varaždinskog otpada Zajednici ponuditelja, odnosno tvrtkama CEZAR, Eko flor plus Varaždin, Komunalac Davor i Održivi razvoj. No, ugovor je tada predviđao samo odvoz otpada iz Varaždina bez trajnog zbrinjavanja, što Fond po zakonu ne može sufinancirati.

U međuvremenu je održan niz sastanaka između predstavnika grada, Ministarstva te Fonda i koncesionara. Dogovoreno je da se prvo treba utvrditi u kojem je stanju varaždinski otpad, odnosno koji se dio od 120 tisuća tona može zbrinuti dodatnom selekcijom, a koji dio trajno odložiti na neko od legalnih odlagališta. Fondu je analiza potrebna radi sufinanciranja cijene, jer po zakonu može sufinancirati samo zbrinjavanje otpada, ali ne i odlaganje. Nakon provedene analize i dogovora s Fondom, grad bi konačno trebao potpisati i koncesijski ugovor s koncesionarom.