BORBE NA ISTOKU

U Ukrajni sve više mrtvih, srušen i helikopter

05.05.2014 u 19:56

Bionic
Reading

Borbe u i oko istočnog ukrajinskog grada ne jenjavaju, a prema najnovijim informacijama poginula su četiri ukrajinska vojnika i dvojica proruskih militanata, no ni civili nisu pošteđeni, javlja u ponedjeljak njemačka agencija dpa

Ministarstvo obrane u Kijevu je potvrdilo da su separatisti srušili ukrajinski borbeni helikopter Mi-24, no posada se uspjela spasiti. Ovo je od petka, kada je počela nova ofenziva vladinih snaga na to prorusko uporište, treći borbeni helikpter kojeg su uspjele srušiti pobunjeničke snage. RIA Novosti prenosi da je u samom gradu od snajpera poginula jedna djevojka, a ranjeni civili i pobunjenici se uglavnom dopremaju u gradsku bolnicu "Lenjin".

Ranije u ponedjeljak je jedan od zapovjednika proruskih separatista kazao da u svojim redovima ima oko 20 poginulih boraca, dok je 15-ak ranjeno.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov, koji se nalazi u vojnom logoru sjeverno od Slovjanska, kazao je da su u toj operaciji vladine snage zauzele televizijski toranj u predgrađu Andrejevka. Također je rekao da pobunjenici raspolažu teškim naoružanjem, uključujući i minobacače.

Vlada u Kijevu je ranije priopćila da je započela novu operaciju u pokušaju gušenja pobune u Slovjansku, za koju tvrde da ima aktivnu potporu Rusije. Ukrajinska vojska i snage ministarstva unutarnjih poslova su u potpunosti okružili grad s oko 100.000 stanovnika, kazali su zapovjednici. Rusija opovrgava bilo kakve veze s pobunjenicima. Moskva tvrdi da Ukrajini u vođenju operacija pomažu zapadne obavještajne službe te da u redovima vladinih snaga ratuju i američki plaćenici.

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandar Turčinov kazao je da će se "operacija nastaviti i polučiti rezultate". Priznao je, međutim, da operaciju ometa lokalno stanovništvo koje podupire separatiste i da to uvelike komplicira "protuterorističku operaciju".

Rusija je, međutim, pozvala Kijev da prestane koristiti oružje protiv vlastitog naroda te da započne pregovore o rješavanju ukrajinske krize. Moskva poziva ukrajinske vlasti da se "urazume, zaustave krvoproliće, povuku snage i konačno sjednu za pregovarački stol i počnu normalan dijalog o rješavanju političke krize".

Kriza u Ukrajini izazvala je gomilanje ruskih postrojbi uzduž granice s Ukrajinom, ali i NATO ne miruje. Estonski ministarstvo obrane priopćilo je da je oko 6.000 vojnika započelo trodjevnu godišnju vojnu vježbu u kojoj sudjeluje 550 vojnika NATO-a, uključujući američke, britanske i francuske trupe.