EKSPLOZIJA U NJEMAČKOJ

U tvornici BASF-a dvoje poginulih, dvoje nestalih i šest teško ozlijeđenih

17.10.2016 u 14:43

Bionic
Reading

U snažnoj eksploziji i požaru u riječnoj luci tvrtke BASF u Ludwigshavenu u ponedjeljak, dvije osobe su poginule, dvije su nestale, a šest je teško ozlijeđeno, no stanovništvo nije izloženo opasnosti, novi su podaci koje je objavila tvrtka. Dvije osobe su poginule u požaru, šest je teško ozlijeđeno, a dvije osobe i dalje se vode kao nestale, navodi BASF na društvenoj mreži Twitter početkom večeri. Prema prvim podacima jedna osoba je poginula, šest je ranjeno i šest nestalo

Odgovorni zasad ne mogu govoriti o uzrocima nesreće koja se dogodila na mjestu gdje su radnici radili na plinovodu u riječnoj luci kemijskog postrojenja BASF-a

Poznato je da je na cjevovodu kojim se plinovi i tekućine transportiraju s brodova prema tvorničkim spremnicima isprva došlo do požara nakon čega je uslijedila eksplozija

Na izvanrednoj konferenciji za tisak predstavniika BASF-a i grada Ludwigshafena priopćeno je kako trenutno nisu zabilježene pojačane koncentracije štetnih tvari. Predstavnik vatrogasaca očekuje da će požar na cjevovodima biti ugašen do večernjih sati. Plamen i dim u luci BASF-a mogli su se vidjeti s udaljenosti od više kilometara.

'Eksplozija, koja je prouzročila požare, odjeknula je usred radova na sustavu cjevovoda', stoji u ranijem priopćenju njemačke tvrtke.

Iz BASF-a su pozivali stanovništvo da se 'ne zadržava na otvorenom' i da 'drži prozore zatvorenima', zbog potencijalnih otrova koji bi se mogli proširiti usljed eksplozije. Izvijestili su da je dio proizvodnje i rad cijelog pogona prekinut.


Mjesna policija je potvrdila da je nakon eksplozije u tvornici izbio požar te da su na mjesto događaja poslani vatrogasci. Požar gase vatrogasne snage iz cijele regije, a u akciji su i vatrogasni brodovi.

Prema pisanju njemačkih medija, do eksplozije je došlo prilikom na radova unutar tvorničkog kompleksa oko 11,30 sati. U BASF-ovoj tvornici radi oko 40 tisuća radnikai ona se smatra jednim od najvažnijih lokacija njemačke kemijske industrije. Veličina tvorničkog kompleksa je otprilike 10 tisuća četvornih metara i najveća je kemijska tvornica na svijetu.

Strahuje se da bi oblak otrovnog dima mogao zaprijetiti i okolnim mjestima, između ostaloga i gradu Mannheimu.