KOMEMORACIJA ŽRTVAMA GENOCIDA

U Srebrenici izviždani političari

11.07.2012 u 12:38

Bionic
Reading

Službeni program obilježavanja 11. srpnja 1995. godine - 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima 'Sigurne zone UN-a' Srebrenica započeo je točno u 12 sati intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i recitalom 'Poema o Srebrenici' akademika Abdulaha Sidrana

U Memorijalni centar žrtava genocida Srebrenica – Potočari pristižu državne delegacije koje će prisustvovati 17. godišnjici genocida u tom bosanskohercegovačkom gradu. Nakon zamjenika turskog premijera Bekira Bozdaga, koji je prvi došao, u Potočare je stigao i glavni rabin sinagoge u New Yorku Arthur Schneier, koji će danas održati govor u povodu genocida u Srebrenici.

Također, došli su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, hrvatski premijer Zoran Milanović i mnogi drugi dužnosnici.

Delegacije odlaze u 'Spomen sobu' u bivšoj Tvornici akumulatora u Potočarima gdje se s njima susreće Muhamed Duraković, preživjela žrtva genocida. On ih upoznaje s tragičnim događanjima u Srebrenici 11. srpnja 1995. te detaljima manifestacije. Kako javljaju reporteri agencija Anadolija (AA) s lica mjesta, oko tisuću Srebreničana koji su se okupili ispred bivše Tvornice akumulatora izviždali su pojedine domaće i strane delegacije u trenutku dok su izlazili iz 'Spomen sobe' u Potočarima. Najviše gnjeva iskazano je prema američkom veleposlaniku u Bosni i Hercegovini Patricku S. Moonu.

Srebreničani su nezadovoljni jer, kako kažu, međunarodna zajednica nije dozvolila da se glasanje u Srebrenici na lokalnim izborima u listopadu ove godine provodi prema popisu iz 1991., kada su Srebrenicu uglavnom naseljavali Bošnjaci. Prije rata su, podsjetimo, od oko 37.000 stanovnika Srebrenice 80 posto činili Bošnjaci.

Također, Srebreničani su zviždali ministru vanjskih poslova BiH i predsjedniku Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatku Lagumdžiji, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, hrvatskom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću. Upućivane su i ružne riječi, a izvjestitelji ukazuju da je situacija bila krajnje neugodna i na rubu incidenta.

Na meti kritika našao se i sam predsjednik Organizacionog odbora (OO) i vršitelj dužnosti načelnika Srebrenice Ćamil Duraković, jer je, kako su kazali pojedini Srebreničani, dozvolio posjet Potočarima svim dužnosnicima koji su to željeli. Duraković je, navode izvjestitelji, izrazio nezadovoljstvo ovakvim ponašanjem i ušao u verbalni duel s nekim nezadovoljnicima. Na početku obraćanja prisutnim u Potočarima, on je kazao da su ga čak gađali plastičnim bocama i istakao da takve treba biti sramota. Reporteru AA Srebreničani su kazali da 'više ne žele slušati prazna obećanja političara'.

Mnogi su rekli da je posljednji put da domaćim i međunarodnim dužnosnicima, koji im godinama lažu, dozvoljavaju da ulaze u prostore Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. Izvjestitelji javljaju o velikom broju pristiglih Srebreničana, majki, rođaka i prijatelja žrtava genocida, ali i posjetitelja iz svijeta, među kojima i velik broj Amerikanaca, Turaka, Europljana. Organizatori očekuju 40 tisuća posjetitelja na obilježavanju 17. godišnjice genocida u Srebrenici.