najugroženiji ždralovi

U Srbiju stigao novi val ptičje gripe, žarište je u Mađarskoj

27.11.2023 u 14:00

Bionic
Reading

U Srbiju je stigao novi val ptičje gripe, žarište je u Mađarskoj, a stručnjaci su u ponedjeljak upozorili da su najugroženiji ždralovi koji zarazu mogu prenijeti i na domaću perad

U Mađarskoj je do sada izbrojano oko 10.000 uginulih ždralova, a u Srbiji se ptičja gripa pojavila na mjestima koje te ptice koriste za odmor pri preletu k jugu.

Čuvari zaštićenog područja Specijalnog rezervata Slano Kopovo kod Novog Bečeja našli su više od 70 uginulih ždralova, koji su pokopani sukladno propisanim standardima zoohigijene, ali je upozoreno na veliku opasnost da se virus prenese na domaću perad, uz preporuku građanima da ne ulaze u zaštićeno područje.

Beogradski mediji prenose danas apel stručnjaka da nadležne službe izvijeste ukoliko im ždralovi slete na imanja ili ih vide u naseljima, u nemogućnosti da polete, što je uobičajeno prvi znak da su zaraženi.

Prema izvješću RTS-a, do sada je na lokalitetima u Banatu, uz rijeku Tisu, u Kapetanskom ritu, okolici Čoke, Slanom Kopovu i Rusandi, nađeno oko 500 uginulih ždralova.

U ovakvim situacijama ugroženi su i odgajivači domaće peradi, kojima je upućen apel za dodatnu pozornost i zaštitu svojih jata.

Predstavnici odbora za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) zatražili su prošlog tjedna na sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković veću informiranost i obeštećenje poljoprivrednika zbog ptičje gripe, upozorivši kako se zaraza ozbiljno širi u brojnim državama članicama EU-a.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'