ILEGALNA KLAONICA

U Splitu razbijen lanac švercera mesa, uhićeno 19 osoba

02.08.2012 u 13:48

Bionic
Reading

USKOK je stao na kraj organiziranoj kriminalnoj skupini koja je bavila švercom mesom. Zbog 15 kaznenih djela iz domene USKOK-a prijavili su 19 osoba, a zaplijenili su oko dvije tone mesa. Četvero ih je uhićeno, trojica su u bijegu, a još trojica se već nalaze u zatvorima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Austriji. Protiv ostale devetorice su prijave podnesene redovnim putem

U sklopu ove akcije prošlog je vikenda priveden Milivoj Utrobičić, zvani Mile Mesar. Pušten je nakon što je platio jamčevinu, no u srijedu je ponovno uhićen, piše Dalmacija News

Petar Bradarić Šljujo, načelnik splitskog Odjela suzbijanja korupcije i organiziranog kriminaliteta, kazao je kako su ova uhićenja rezultat višemjesečne istrage, a budući je skupina djelovala i na području Slovenije, BiH te Austrije ostvarena je i međunarodna policijska suradnja.

- Na području Splitsko-dalmatinske županije i grada Zagreba obavljeno je 19 pretraga osoba, stanova, drugih prostora i pokretnih stvari kojima su se koristili osumnjičenici. Pronađena je i oduzeta veća količina novca, oružja svježe i smrznuto meso, mobiteli, sim kartice te razne bilješke i dokumentacija koja će nam u ovom slučaju biti vrlo korisna – rekao je Šljujo.

Sumnja se da su tijekom ove godine iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarili veće količine mesa. Zaobilazili su granične veterinarske postaje, nisu imali rješenje Uprave za veterinarstvo o veterinarskim uvjetima za uvoz, a pošiljke ne bi prijavljivali carinskim i policijskim djelatnicima.

Meso su uvozili dva do tri puta tjedno, a to su uspjeli jer su podmitili jednog veterinara i djelatnika jednog ministarstva. Meso koje nije imalo dokumentaciju o podrijetlu i zdravstvenoj ispravnosti distribuirali su na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije, a procijenjeno je da su pričinili štetu od oko dva milijuna kuna.

Policajci su s veterinarskim inspektorima obavili pretrage jedne legalne i jedne ilegalne klaonice, a meso koje su u njima pronašli su oduzeli i uništili.

- U legalnoj klaonici našli smo 568 kilograma mesa koje nije imalo veterinarski pečat, nije postojala sljednost, odnosno nije se moglo utvrditi podrijetlo životinja. Radilo se o dva goveda i šest janjaca. U ilegalnoj klaonici smo pronašli 1668 kilograma raznog mesa koje smo uništili. Tu klaonicu pratimo od 2007. godine i do sada smo podnijeli veći broj optužnih prijedloga i kaznenih prijava – kazala je Plamenka Kovač Levantin, voditeljica veterinarskog ureda u Splitu i dodala da veterinari ispravnost mesa ocjenjuju na osnovu dokumentacije, a sanitarni inspektori su oni koji ispravnost mesa ocjenjuju na temelju izuzetih uzoraka.

Osim zbog udruženja u počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, izbjegavanja carinskog nadzora i zlouporabe položaja i ovlasti prijavljeni su i zbog razbojništva te teške krađe. Dva su razbojništva izvršili 2009. godine u mjenjačnici u Brelima, a domogli su se oko pola milijuna kuna. Krali su radne strojeve, kamione i druge stvari veće vrijednosti.