206 novooboljelih

U Splitsko-dalmatinskoj županiji čak osam preminulih od koronavirusa, Beroš: To su stravične brojke, nitko od njih nije bio cijepljen

11.09.2021 u 16:02

Bionic
Reading

Osam je osoba umrlo, a 206 ih je pozitivno na koronu u posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije, izvjestio je popodne županijski Stožer civilne zaštite.

Ono što je najinteresantnije, svih osam koji su s petka na subotu umrli od Covida u KBC Split nisu bili cijepljeni.

'To su stravične brojke, jer od 14 danas umrlih od Covida u RH, njih osam je umrlo u Splitu. A, od njih 14, samo njih troje je bilo cijepljeno, ali ti su ljudi bolovali i od teških bolesti. Stoga, po tisućiti put apeliram na hrvatske građane koji se nisu cijepili, da se cijepe. Ako ne vjeruju meni, kao ministru zdravstva, ako ne vjeruju liječnicima, znanstvenicima, znanosti, institucijama, neka onda vjeruju u ove strašne brojke umrlih, koje pokazuju s kakvim oboljenjem "ratujemo", rekao je za Slobodnu Dalmaciju ministar zdravstva Vili Beroš.

Na bolničkom liječenju nalazi se 96 osoba dok je 21 osoba na respiratoru.

Iz KBC-a Split priopćili su da je u protekla 24 sata umrlo sedam žena, jedna starosti 67 godina te dvije starosti 74 godina, kao i 80, 85 te 87-godišnjakinja. Umro je i muškarac u dobi od 83 a svi su imali niz komorbiditeta.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije ukupno su testirana 1503 uzorka

Najviše novooboljelih je iz Splita, njih 65, slijede Kaštela s 19, Sinj s 18, Solin sa 17, Trilj s deset itd.

Od ukupnog broja novooboljelih 89 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1275 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ