SKANDAL BEZ POSLJEDICA

U slovenskoj vladi isplaćivali neopravdane dodatke na plaću

28.06.2016 u 15:34

Bionic
Reading

Među ustanovama koje su u Sloveniji proteklih godina svojim radnicima isplaćivale neopravdane dodatke na plaću nalaze se kabineti dvoje zadnjih premijera i više ministarstava, objavilo je u utorak protukorupcijsko povjerenstvo

Kontrola tog povjerenstva za razdoblje od 2011. do 2015. pokazala je da je posebne dodatke za dežurstva, odnosno prekovremeni rad bez zakonskog uporišta isplaćivalo šest velikih gradskih općina, desetak fakulteta, pa i sama vlada, a ukupno se radi o iznosu većem od dva milijuna eura, potvrdio je novinarima predsjednik povjerenstva Boris Štefanec

U premijerskim kabinetima i ministarstvima dviju zadnjih vlada u tom je razdoblju na dodatne stimulacije neopravdano isplaćeno više od 220.000 eura, općine su svoje službenike nagradile sa 710.000 eura bruto, a ostalo su dobili djelatnici na sveučilištu, većinom redovni profesori i rektori.

Zbog spornih dodataka i honorarnih poslova koje su dobivali kao sveučilišni profesori, ostavke su premijeru Miri Ceraru ponudili ministar financija i ministrica obrazovanja. No, Cerar je ostavke odbio iako su tajni dodaci na plaće osjetljivo pitanje, s obzirom na politiku stagnacije plaća u javnom sektoru zbog kojih su nedavno štrajkali u policiji, dok za jesen štrajk najavljuju i liječnici.

Otkrića prutukorupcijkog povjerenstva iz 2011. da su političari Janez Janša i Zoran Janković skrivali povjerenstvu svoje prave prihode ugrozilo je prije par godina njihove karijere i dovelo do pada Janšine vlade.

No, smatra se da je politički utjecaj tog povjerenstva koje vodi pravnik Boris Štefanec otad bitno smanjen te da najnovije izvješće neće kompromitirati sadašnju Cerarovu vladu čiji rad po zadnjim anketama podupire nešto više od 20 posto Slovenaca.