U PRATNJI PRIJATELJICE

U Sloveniji uhićen islamski terorist

04.11.2010 u 13:50

Bionic
Reading

U Sloveniji je krajem prošlog mjeseca na temelju europskog uhidbenog naloga uhićen njemački državljanin, nekadašnji islamski borac iz Afganistana, koji sada čeka izručenje Njemačkoj, gdje je osumnjičen za suradnju s međunarodnim terorističkim organizacijama, javili su u četvrtak slovenski mediji pozivajući se na sudske i policijske izvore

Prema komercijalnoj televizijskoj postaji POP-TV, riječ je o njemačkom državljaninu koji se u prošlosti borio u Afganistanu, gdje je uvježbavao bombaše-samoubojice.

Navodno je uhićen 21. listopada blizu sela Dobrovnik u sjeveroistočnoj Sloveniji, prilikom policijske provjere identiteta, zajedno sa svojom prijateljicom, 24-godišnjakinjom s kojom je napustio Njemačku prije godinu dana.

Muškarca se u Njemačkoj sumnjiči za novačenje pripadnika terorističkih organizacija, a njegova je prijateljica u Sloveniji optužena zbog napada na policiju, navode slovenski mediji.

Kako tvrdi portal Siol, par se nakon odlaska iz Njemačke skrivao u različitim europskim državama, a među ostalim namjeravao je otići u Bosnu i Hercegovinu 'radi novačenja istomišljenika'.

Za 25-godišnjaka je 'zbog sumnje u kazneno djelo nagovaranja na služenje strane vojske u stranoj državi' na temelju uhidbenog naloga iz Njemačke određen jednomjesečni pritvor, rekao je za portal predsjednik okružnog suda u Murskoj Soboti.

Pri uhićenju, ni jedno od njih nije kod sebe imalo osobne isprave, rekao je za portal načelnik lokalne policijske postaje. Njihov je identitet utvrđen naknadnom provjerom, pri čemu je otkriveno da muškarca zbog terorizma traže njemačka tijela.

Žena je prilikom uhićenja navodno napala policiju, pa će joj se suditi zbog ometanja djelovanja službene osobe, nakon čega će vjerojatno biti protjerana u Njemačku, navode slovenski mediji.