ljubljana

U Sloveniji u petak počinje sastanak civilnih i vojnih predstavnika NATO-a

12.09.2019 u 13:50

Bionic
Reading

U Sloveniji će se u petak i subotu održati sastanak najviših vojnih i civilnih predstavnika članica NATO saveza, skup na kojem se očekuje oko 400 sudionika, a posvećen je pregledu zajedničkih misija i operacija, operativnom djelovanju te očuvanju spremnosti i sile odvraćanja saveza, objavio je glavni stožer slovenske vojske

Na konferenciji NATO-ova vojnog odbora sudjelovat će načelnici glavnih stožera država članica, a jedna od tema je i izgradnja koncepta borbenog djelovanja u suvremenom sigurnosnom okolišu.

Radni dio konferencije počinje u petak u Ljubljani, kad će goste pozdraviti slovenski predsjednik i zapovjednik oružanih snaga Borut Pahor.

Na konferenciji se očekuju najviši vojni zapovjednici 28 članica NATO saveza, te civilni predstavnik Islanda, države koja nema stalne vojske. Vojni odbor NATO-a najviše je vojno tijelo alijanse i oblikuje potrebne savjete i usmjerenja, kao veza između političkih čimbenika i NATO-ove vojne strukture.

Vojni odbor sastaje se tri puta godišnje, dva puta u Bruxellesu, a jednom u nekoj od država članica, pa će ovogodišnji sastanak ugostiti Slovenija.