kritična situacija

U Sloveniji svaki drugi test pozitivan, broj hospitaliziranih prešao tisuću

15.11.2021 u 11:55

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1815 novih zaraza koronavirusom, uz čak 53,1 posto pozitivnih testova, a broj hospitaliziranih prvi je put u ovom valu epidemije prešao tisuću.

Epidemiolozi govore o vrlo kritičnoj zdravstvenoj situaciji, a mediji o "crnoj nedjelji", jer u dane vikenda i uz ograničen broj testiranja nikad do sada nije bilo toliko novozaraženih i u tolikom postotku testova. S 3415 testiranja potvrđeno je 1815 zaraza, dok ih je prije sedam dana, uz niži udio pozitivnih testova, bilo zabilježeno 1300.

U zadnja 24 sata umrlo je 12 oboljelih, čime se broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećao na 4953 osoba. Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 3239 , 14-dnevna incidencija porasla je na 2031, i dalje raste i broj hospitaliziranih, a aktivno je preko 40 tisuća slučajeva, objavio je u ponedjeljak Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

U bolnicama je trenutno 1008 oboljelih, od čega njih 226 na intenzivnim odjelima. Vlada je naložila novo povećanje kapaciteta na intenzivnim odjelima, zbog procjene da će prekapacitiranost u bolnicama biti  najveća u zadnjem tjednu studenoga, nakon čega bi broj hospitaliziranih mogao početi padati.

Najveći broj hospitalizacija u dosadašnjem tijeku epidemije Covida-19 u Sloveniji zabilježen je u drugom valu prije godinu dana, kad je 26. studenog prošle godine bilo 1324 covid pacijenata u bolnicama, od čega ih je 215 bilo na intenzivnim odjelima. Za razliku od tadašnje situacije, kad je dnevno bilo i nekoliko desetaka preminulih pacijenata, stanje je sada bolje, što se pripisuje u prvom redu cijepljenju, a vlada za sada ne planira dugotrajna zatvaranja i zatvaranja u granice općina, kako je to bilo u lanjskoj kritičnoj situaciji.

Restriktivne mjere uvedene prošli tjedan propisuju samo  širu primjenu covid potvrda uz predočenje dokumenata za identifikaciju, skraćeni rad lokala i zabranu rada noćnih klubova i diskoteka, češće testiranje na koronavirus učenika u osnovnim i srednjim školama, zabranu većih javnih okupljanja i neka druga ograničenja.

Ministarstvo obrazovanja propisalo je da će se od ovog tjedna samotestiranje učenika na Covid-19 obavljati u školskim prostorima, oko čega je bilo dosta polemika i nezadovoljstva. Učenici čiji roditelji odbijaju djeci da se testriraju na taj način morat će pratiti nastavu on-line od kuće.