koronavirus

U Sloveniji službeno potvrđeno da je smrt djevojke povezana s cjepivom protiv covida-19

30.11.2021 u 13:54

Bionic
Reading

Slovenska komisija koja se bavila slučajem smrti 20-godišnje Katje u rujnu ove godine, a preminula je od krvnih ugrušaka i moždanog krvarenja u bolnici u Ljubljani, potvrdila je vezu između njezine smrti i cijepljenja cjepivom Janssen

Vijest je u utorak na konferenciji za medije objavio slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar kazavši da će predložiti stopiranje cijepljenja Johnson & Johnsonom u Sloveniji te da će to cjepivo biti dostupno samo na izričit zahtjev pojedinca.

Zoran Simonovič, koordinator komisije, inače voditelj Područne jedinice Nacionalnog instituta za javno zdravstvo u Mariboru, rekao je da je u komisiji bilo pet članova: neurolog, infektolog, internist, farmakolog i epidemiolog.

Nakon provedene istrage utvrđeno je da se u ovom slučaju razvila cijepljena imuna trombocitopenija.

Simonovič je potvrdio da su pregledali svu dokumentaciju koju je na zahtjev dostavio njezin osobni liječnik i dokumentaciju od trenutka cijepljenja te je utvrđeno da nije imala nikakvih poteškoća koje bi mogle utjecati na njezino stanje nakon cijepljenja.

Doktor Borut Štrukelj s Farmaceutskog fakulteta kazao je da se cijepljenje vektorskim cjepivima može povezati s iznimno rijetkom pojavom sindroma tromboze s trombocitopenijom.

'To je stanje u kojem nema dovoljno trombocita u određenim dijelovima tijela. U SAD-u, u kojem je ovo cjepivo jedino vektorsko cjepivo kojim se cijepi, prijavljeno je 28 slučajeva na 8,7 milijuna doza Janssena. To je otprilike jedan na 300 tisuća', kazao je Štrukelj.