manje zaraženih

U Sloveniji se nastavlja trend popuštanja četvrtog vala epidemije

30.11.2021 u 11:59

Bionic
Reading

Sloveniji se nastavlja trend pada četvrtog vala epidemije Covida-19, pa su u zadnja 24 sata potvrđene 2482 nove dnevne zaraze, skoro tisuću manje nego prije tjedan dana

Sa 6287 testiranja otkriveno je 2482 novozaraženih uz udio pozitivnih testova 39,5 posto, dok je prije sedam dana bilo 3397 novozaraženih, odnosno 46,2 posto među testiranima.

Sedmodnevni prosjek zaraženih u jednom danu za zadnjih sedam dana pao je na 2199 slučajeva, a 14-dnevna incidencija zaraženih na sto tisuća stanovnika na 1761 zaraženog, službeni su podaci.

"Epidemija je u Sloveniji i dalje u padu, što se vidi iz dnevno potvrđenih zaraza u prošlom i ovom tjednu", kazao je za medije, komentirajući rezultate testiranja, Matjaž Leskovar iz znanstvenog instituta "Jožef Štefan" koji za vladu radi analize i projekcije razvoja epidemije.

U vrlo blagom padu su i hospitalizacije za koje se ocjenjuje da bi uskoro mogle dosegnuti vrhunac pa početi padati. U bolnicama je trenutno1128 covid pacijenata, od čega 277 na intenzivnim odjelima, a u zadnja 24 sata umrlo je još 16 oboljelih, potvrdilo je u utorak ministarstvo zdravstva.

S obzirom na stabilizaciju epidemiološkog stanja, stručnjaci za sada ne planiraju preporučiti vladi uvođenje dodatnih mjera, premda upozoravaju na opasnost unošenja omikron varijante virusa, koja u Sloveniji još nije zabilježena, ali je potvrđena u susjednoj Italiji i Austriji.

Za smirivanje epidemije zaslužno je poštovanje važećih mjera, pa ne njima treba i dalje ustrajati, a mnogo su blaže nego one koji su bili na snazi u lanjskom jesensko-zimskom valu, kazala je za medije vodeća infektologinja Bojana Beović. Ona je upozorila na potrebu bržeg cijepljenja redovnim dozama i dodatnom booster dozom, koja će se po njenoj ocjeni uvesti za sve, a ne samo za ranjivije skupine.