UREDBA EU-A

U Sloveniji popis pučanstva bez popisivača

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 05.01.2011 17:34
  • Objavljeno 05.01.2011 u 15:33
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Sloveniji će se ove godine prvi put održati popis pučanstva po uredbi prihvaćenoj od EU-a prije tri godine, pa posao popisivanja na terenu neće obavljati popisivači

Umjesto njih, taj posao će obavljati tijela u ministarstvu unutarnjih poslova, državnoj geodetskoj upravi i državnom statističkom uredu.

Slovenski državni statistički ured objavio je da će se novim, tzv. registarskim načinom izvedbe popisa pučanstva uštedjeti najmanje 10 milijuna eura iz državnog proračuna.

Podaci dobiveni registarskim popisom objavljivat će se postupno u tijeku ove godine, u skladu sa stanjem zatečenim 1. siječnja, a ne 31. ožujka, kako je bio običaj za prijašnjih popisa. Najkasnije do 29. travnja bit će objavljeni podaci o stanovništvu, najkasnije do 30. rujna podaci o kućanstvima i obiteljima, a najkasnije do 30. prosinca podaci o unutarnjoj migraciji stanovništva, njegovu obrazovanju i radnoj aktivnosti.

Zadnji popis pučanstva, koji se tradicionalno obavlja svake desete godine, u Sloveniji je iznimno bio proveden 2002. jer zbog pogrješke u planiranju za popis 2001. nije bio osiguran potreban novac u proračunu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!