stanje kod susjeda

U Sloveniji 34 novozaražena u 24 sata; od početka ljeta 165 slučajeva uvezeno iz Hrvatske

23.08.2020 u 11:37

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 760 osoba, te potvrđeno 34 novozaraženih, a nije bilo novog smrtnog slučaja, objavila je u nedjelju slovenska vlada na Twitteru

Najviše novozaraženih je u Ljubljani (8), zatim u Lendavi (3) i Novom Mestu (2), dok su ostali slučajevi disperzirani po različitim krajevima države.

Broj ukupno zaraženih od početka epidemije time se povećao na 2651, a do sada je od covida-19 umro 131 oboljeli, a 402 su aktivna slučaja zaraze.

Trenutno je hospitalizirano 17 pacijenata, nijedan od njih nije na intenzivnom liječenju, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Kako prenose slovenski mediji, pozivajući se na nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), u Sloveniji je u razdoblju od 1. lipnja do 21. kolovoza zabilježeno 300 slučajeva "uvoza" virusa u zemlju.

U 165 slučajeva radilo se o osobama koje su prije toga boravile u Hrvatskoj i to većinom u zadnja dva tjedna, prenosi ljubljansko "Delo".

Dodaje da je u većini riječ o mlađim osobama koje su se zarazile na zabavama i u noćnim klubovima na Jadranu.

Slovenske vlasti u četvrtak su Hrvatsku zbog toga stavile na "crvenu" listu epidemiološki nesigurnih destinacija, te pozvale slovenske državljane koji se nalaze u Hrvatskoj da se vrate ako žele izbjeći obvezujuću 14-dnevnu karantenu.

Krajnji rok za to istječe u ponoć u noći s ponedjeljka na utorak, ali vlasti pozivaju putnike da to učine što prije, kako bi izbjegli moguće gužve i zastoje na cestama ili na granici, te riskirali kašnjenje preko roka, s obzirom na velik broj Slovenaca koji su još u Hrvatskoj.