izvijestio ministar zdravstva

U Slovenija maske obvezne, Portugal i Albanija na crvenoj listi

24.06.2020 u 16:43

Bionic
Reading

Slovenska vlada pooštrila je u srijedu epidemiološke preventivne mjere, pa nošenje maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu opet postaje obveza, izjavio je nakon vladine sjednice ministar zdravstva Tomaž Gantar

Slovenska vlada pooštrila je u srijedu epidemiološke preventivne mjere, pa nošenje maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu opet postaje obveza, izjavio je nakon vladine sjednice ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Gantar je na konferenciji za novinare upozorio da na snazi i dalje ostaju mjere kao što su obvezna dezinfekcija ruku, održavanje fizičke distance i higijena kašljanja. "S obzirom na pogoršanje epidemiološke slike vlada je donijela zaključak o obveznom nošenju maski. One će biti obvezne u zatvorenim javnim prostorima i javnim prijevoznim sredstvima", kazao je Gantar. Gantar je kazao da će slovenska vlada ubuduće odluke o mogućem uvođenju novih mjera donositi nakon analize razvoja stanja svakih 14 dana, te da će se s obzirom na aktualnu situaciju tako odlučivati i o mogućoj promjeni režima ulaska u državu.

"Zadnjih smo dana zbog novih uvjeta za prelazak granice izrekli oko 2700 mjera obvezne karantene", kazao je Gantar, dodavši da vlada ponovo aktualizira pitanje uvođenja elektronske kontrole preko posebne mobilne aplikacije, kako bi se takve osobe mogle pratiti. U slučaju da se to prihvati, bilo bi moguće da dodatne mjere zaoštravanja ne budu potrebne, kazao je Gantar.

Zbog porasta zaraza u Sloveniji zadnjih dana i s obzirom na epidemiološku sliku u Europi, Albanija i Portugal stavljeni su na tzv. "crvenu listu" zemalja iz kojih zbog pogoršane situacije ulazak u Sloveniju od ponoći više nije moguć bez 14-dnevne karantene.

Slovenija koronavirus Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Osim toga,  sa zelene liste epidemiološki sigurnih država od ponoći su skinute Luksemburg i Crna Gora, pa su stavljene na "narančastu" prijelaznu listu, manje sigurnih, što znači da se prilikom ulaska u Sloveniju iz tih država procjena o tome je li za pojedinu osobu potrebna karantena određuje  s obzirom na njeno zdravstveno stanje, potvrdio je novinarima glasnogovornik vlade Jelko Kacin.

"Epidemiološka slika u Sloveiji danas je bolja nego prethodnih dana", kazao je Kacin, komentirajući podatak da je u utorak bilo potvrđeno 7 novih zaraza, dok ih je dan ranije bilo 13. Od sedam zaraza potvrđenih tijekom utorka, u tri slučaja radi se o "importu", dva su slučaja uvezena iz BiH, a jedan iz Srbije, za jednog novozaraženog je još nejasno odakle je infekcija došla, a u dva slučaja još se traži njen izvor, odnosno kontakt preko kojega je do nje došlo.

Za one koji u Sloveniju ulaze zbog tranzita i imaju uvjete za ulazak uz predočenje potvrde da nisu zaraženi vrijedi nova pooštrena mjera po kojoj potvrda o negativnom testu na koronavirus  ne smije biti starija od 36 sati. Kacin je kazao da je to učinjeno kako bi se izbjegle zloupotrebe takvih potvrda, rekavši da je takvih slučajeva već bilo.