MINISTARSTVO NAPOKON PRIZNALO

U Sisku najveća smrtnost od bolesti dišnog sustava!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 24.06.2010 12:02
  • Objavljeno 24.06.2010 u 11:48
rafinerija nafte sisak

rafinerija nafte sisak

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kiš

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi priopćilo je danas da rezultati istraživanja koje je provela njihova radna skupina pokazuju da, što se tiče smrtnosti od bolesti dišnog sustava (sve bolesti dišnog sustava) i kronične opstruktivne bolesti pluća, dobno standardizirane stope u gradu Sisku su visoke i odskaču od prosjeka za Republiku Hrvatsku, ali ne i stope smrtnosti od zloćudnih bolesti, koje se ne razlikuju značajno od prosjeka

Ministarstvo zdravstva u priopćenju ističe kako se stope smrtnosti od zloćudnih bolesti u gradu Sisku ne razlikuju značajno od prosjeka za Republiku Hrvatsku, a slično je i s brojem i stopom novooboljelih (incidencija) od karcinoma ukupno, karcinoma bronha i pluća te leukemija.

Na sjednici radne skupine održanoj 16. lipnja, dobiveni rezultati su detaljno analizirani i zaključeno je da se daljnja istraživanja trebaju usmjeriti na detaljna terenska istraživanja utjecaja kvalitete zraka na pojavnost akutnih i kroničnih bolesti dišnog sustava radi čega će se modificirati sastav radne skupine, navodi u priopćenju Ministarstvo zdravstva.

Ističe da bi osobitu pozornost trebalo obratiti na pojavnost opstruktivnih plućnih bolesti u dječjoj populaciji. Navodi i da će se istraživanja malignoma nastaviti na rutinskoj bazi i kontinuirano će se pratiti trend, kako bi se u slučaju pogoršanja trendova ponovo aktualizirala potrebna istraživanja.

Naime, podsjeća Ministarstvo zdravstva, sukladno dodijeljenom mandatu, postavljenim ciljevima i dogovorima na do sada održanim sjednicama radna skupina je provela i provodi niz aktivnosti koje su uključivale istraživanja dostupnih baza podataka o uzrocima smrti (mortalitetu), baze podataka Registra za rak i podataka o onečišćenju zraka u gradu Sisku.

Provedeno je istraživanje smrtnosti u razdoblju od 2003. do 2008. od karcinoma općenito, karcinoma bronha i pluća, leukemija, bolesti dišnog sustava općenito, te kronične opstruktivne bolesti pluća za grad Sisak. Dobno standardizirane stope za sve dobi ukupno i za dvije dobne skupine (do 64 godine starosti i starije) uspoređene su sa stopama za druge gradove Hrvatske i s prosječnom stopom za Republiku Hrvatsku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi