NA SKUPU I NAVIJAČI IZ RH

U Širokom vikali 'svi smo mi Oliver' i 'Ćiro pederu'

09.10.2009 u 11:55

Bionic
Reading

U Širokom Brijegu u petak je s početkom u 12 sati održan prosvjed navijača i građana Širokog Brijega zbog porasta nasilja na stadionima, a prema informacijama kolega s Radija Širokog Brijega, na njemu je bilo između 15 do 20 tisuća ljudi iz cijele BiH i Hrvatske te predstavnici navijačkih skupina iz Hrvatske

Zahtjevi Širokobriježana

'Tražimo identitet osoba koje su privedene i pod pritiskom potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe puštene, pitamo zašto nije provedena istraga protiv onih osoba koje su počinile pokušaj ubojstva Željka Zadre i ostalih građana Širokog Brijega, zahtijevamo smjenu županijske tužiteljice koja je pod Kebinim pritiskom naložila puštanje huligana koji su inscenirali nemile događaje u Širokom Brijegu, tražimo bezuvjetno puštanje na slobodu Olivera Knezovića do okončanja istrage', zahtjevi su Kluba navijača Škripari i građana Širokog Brijega.

Kolone navijača i drugih koji su željeli prisustvovati velikome prosvjedu, koji je prošao bez ijednog incidenta, slijevale su se od jutra prema Širokome Brijegu, moglo se vidjeti transparente svih hercegovačkih klubova, bilo je različitih udruga i iz Srednje Bosne i Posavine, viđen je i transparent potpore iz Osijeka, a primijećen je i tajnik splitske Torcide Stipe Lekić

'Nismo ništa organizirali, ja sam došao sam, kao Hrvat sam morao', kazao je Lekić novinarima Slobodne Dalmacije. Mnoštvo je u najvećem broju nosilo majice s natpisom 'Život za Široki' ili 'Svi smo mi Oliver' s aluzijom na odbjeglog Olivera Knezovića osumnjičenog za Puljićevo ubojstvo, bilo je dresova brojnih klubova, nekome je na leđima, opet 'u čast' Mirsadu Kebi, pisalo i 'Kebo mater j...'.

Hrvatski političari iz BiH izviždani

Na mirnom okupljanju su o nastaloj situaciji govorili predstavnici navijačke udruge Škripari, predsjednik NK Široki Brijeg general Zlatan Mijo Jelić te načelnik Širokog Brijega Miro Kraljević. 'Mirno i dostojanstveno, kao i u utorak, pokazat ćemo našu snagu i poslati jasnu poruku da Hercegovinu više nitko neće napadati bez posljedica', priopćili su organizatori prosvjednog skupa. Prosvjednici su zatražili ostavku potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe i direktora programa Federalne televizije Zvonimira Jukića zbog dopuštanja objave neprovjerenih informacija.

Na spomen susreta Kebe i predstavnika Vlade, Širokim Brijegom prolomili su se zvižduci i skandiranje 'Prodane duše', kao i na spomen Borjane Krišto koja nije spriječila Kebu u rušenju institucija Županije Zapadnohercegovačke.Kako je rečeno na prosvjedu, želi se poslati poruka da prestanu medijski i institucionalni napadi, a organizatori su naveli da su primili brojne brzojave iz zemlje i inozemstva. Prema pisanju portala Poskok.info, u osiguranje skupa uključile su se brojne policijske snage i iz drugih županija. 

 

Na sprovodu u Sarajevu nije bilo predstavnika Dinama

Udruga navijača Dinama Bad Blue Boys je putem svoje službene internetske stranice demantirala tvrdnje dijela hrvatskih medija da je na
sprovodu tragično nastradalom Vedranu Puljiću bio predstavnik navijača Dinama. 'Odgovorno izjavljujemo da nitko od vodstva ili članova Udruge navijača Dinama nije bio prisutan na pokopu u Sarajevu', stoji u priopćenju BBB-a.
Boysi su putem priopćenja izrazili bezrezervnu podršku braći Hrvatima u BiH.

Načelnik Općine Široki Brijeg
izrazio je sućut obitelji i prijateljima ubijenog Vedrana Puljića rekavši da žali zbog svih događaja. Naglasio je da će Široki ostati otvoren grad za sve, ali ne i za one koji žele zlo. Predsjednik Nogometnog kluba Široki Brijeg Zlatan Mijo Jelić rekao je da su se na dan izgreda u Širokom Brijegu dogodile tri tragedije.

'Jedna je gubitak mladoga života, napad na policiju i građane, druga je doček huligana u Sarajevu', rekao je Jelić, dodavši da huligane nisu dočekali građani Sarajeva nego mediji te od huligana napravili heroje, a od žrtava huligane. 'Treća tragedija je dolazak potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe s registriranim huliganom te vršenje pritiska na pravosuđe. To je dokaz da sarajevske političke elite koriste huligane u svoje političke ciljeve', rekao je Jelić.

Na prosvjedima su se čuli brojni zvižduci na spomen imena Mirsada Kebe, hrvatskih političara, sarajevskih medija, povici 'Ćiro, pederu' i 'Ovo je Hrvatska'.

U Širokom i navijači Iz Hrvatske

Građani su nezadovoljni istragom uzroka i okolnosti navijačkih izgreda koji su doveli do ubojstva navijača Sarajeva i ranjavanja nedužnog stanovnika Širokog Brijega te protiv  blaćenja tog grada, Hercegovine i hrvatskog naroda. Podršku skupu obećali su dati i predstavnici navijačkih skupina iz Hrvatske, Torcida, BBB te Armada

Prema nekim procjenama na skupu u Širokom Brijegu okupilo se oko 15 tisuća ljudi

Publika je povicima 'Široki! Široki!' na reprezentacijskoj utakmici na Kantridi protiv Katara pokazala što misli o pozivima na smirivanje stanja nakon nereda u tom hercegovačkom gradu što su kulminirali ubojstvom navijača gostujućeg, sarajevskog tima, koje je uzburkalo strasti u toj susjednoj zemlji.

Nakon što već danima svaka od strana plasira svoju stranu priče o spomenutom sukobu i ubojstvu te nakon što su ubijenog mladića u četvrtak na posljednji počinak ispratile tisuće Sarajlija, skupu u Širokom je podršku najavio i klub navijača reprezentacije Uvijek vjerni, koji su poslali pismo podrške pročitano na skupu. Uglavnom se putuje u osobnom aranžmanu i klubovi navijača nisu pripremili nikakav organizirani odlazak u Široki Brijeg, ali podrška je indikativna.

'Po kuloarima se priča da se ide na privatnoj razini. Tko, kako i s kojom namjerom ide, stvarno ne bih znao', saznali smo od izvora u BBB-u. Torcidu će u Širokom Brijegu predstavljati 200 do 300 navijača koji su se tamo uputili u privatnom aranžmanu kako bi, ističu, na miroljubiv način iskazali svoju 'podršku hrvatskom narodu'. U riječkoj Armadi također kažu da će se u Široki Brijeg uputiti vjerojatno oni koji su bliže Hercegovini. Istaknuli su da su tek sinoć saznali za taj skup, prekasno da bi mogli organizirati grupni odlazak u Hercegovinu.