željana šikić

U Šibenskoj županiji vrlo zadovoljni sezonom, šefica TZ-a: Nadam se da se neće prekinuti zbog stavljanja na 'crvenu listu'

27.07.2021 u 08:37

Bionic
Reading

Popunjenost smještajnih kapaciteta u Šibensko-kninskoj županiji je zadovoljavajuća, a u toj su županiji vrlo zadovoljni sezonom, ističe direktorica Turističke zajednice (TZ) Šibensko-kninske županije Željana Šikić, iznoseći da je u srpnju do sada ostvareno 29 posto više noćenja nego lani

Po podacima te turističke zajednice, u Šibensko-kninskoj županiji u srpnju ove godine je do 26. srpnja boravilo 192,4 tisuće turista, koji su ostvarili gotovo 1,4 milijuna noćenja, što su porasti od 34 i 29 posto u odnosu na isto razdoblje 2020.

Na godišnjoj razini porasti su i veći, od 51 posto s više od 331,1 tisuća turista koji su u Šibensko-kninsku županiju došli od početka ove godine do 26. srpnja, te od 38 posto sa ostvarenih nešto više od 2,1 milijunom noćenja ove godine.

Komentirajući ljetnu sezonu, Šikić ističe da su u toj županiji imali "lipanj kao lijep vjesnik i sjajan uvod u obećavajuću sezonu", te da u srpnju i kolovozu očekuju glavninu turističkog prometa, kojeg samo u srpnju čine najviše domaći turisti, a zatim Poljaci, Slovenci, Česi, Nijemci i Austrijanci.

S obzirom na strukturu smještajnih kapaciteta u toj županiji, najviše je kreveta u obiteljskom (privatnom) smještaju, pa se ta vrsta i najbolje puni, a Šikić naglašava da ih veseli i veliki broj vila za odmor, posebice u zaleđu, koje su izuzetno tražene, a velike pluseve imaju i u nautici, po čemu je akvatorij Šibensko-kninske županije, kako dodaje, i među 'najnautičkijim' destinacijama u Hrvatskoj.

Nada da se sezona neće prekinuti zbog "crvenog"

"U uvjetima kada pandemija još nije završila i doslovce novi val vreba iza ugla, rezultati ove sezone su vrlo dobri. Pomno osluškujemo i promatramo broj novozaraženih, nove sojeve i nadamo se da će ostati pod kontrolom. Svi se dobro sjećamo negativnih učinaka po sezonu prošlog ljeta, koji su uslijedili nakon 15. kolovoza, kada je naša županija zbog povećane incidencije stavljena na crvenu listu. Bojimo se tog scenarija, ali i nadamo da do toga neće doći ove godine, jer je za mnoge turističke gospodarstvenike izostanak lanjske sezone bio poguban, i trebat će im vremena za oporavak", naglašava Šikić.

O najavama za ostatak sezone kaže da je teško govoriti, jer smo u vremenu kada i sjajne prognoze i najave doslovno preko noći mogu postati lošije, jer se pogoršanjem epidemiološke situacije i povećanjem incidencije pooštravaju i mjere i zabrane, posebice oko načina prelaska granica, što sve za tren može dovesti odvijanje sezone u nepovoljni položaj.

"Svi priželjkujemo i nadamo se dobrom scenariju, a mislim i da je bolja procijepljenost bila presudna za manje osjetljivu sezonu", poručuje Šikić, napominjući da je i TZ intenzivno sudjelovala u procesu cijepljenja turističkih djelatnika i iznajmljivača, kao i da imaju sjajnu suradnju sa županijskim zavodom za javno zdravstvo.

Suradnja se očituje i kroz punktove za testiranje, a Šikić dodaje i da su mnogi hoteli i marine u županiji osigurali testiranje u sklopu objekata za turiste, dok su lokalne turističke zajednice omogućile i dodatne punktove ugovaranjem s privatnim zdravstvenim ustanovama.

Zbog pandemije su u županiji neke manifestacije odgođene, a neke se odvijaju po određenim uvjetima, jer bi, kako kaže, neodgovorno bilo ponašati se kao da je sve normalno, pa se i organizatori nastoje prilagoditi.

Na pitanje kako se na području te županije nose s mjerama i stanovnici i turisti, Šikić ocjenjuje da je to otprilike kao i drugdje, prilično individualno, ali da gosti u ovakvim vremenima vole vidjeti oznaku "Stay safe in Croatia" i čuti informaciju da su domaćini i turistički djelatnici procijepljeni, što im odmor čini opuštenijim.