312 na respiratoru

U samo tri dana 208 preminulih, u Klinici za infektivne bolesti umrla 23-godišnja žena

01.12.2021 u 19:31

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je zaraza koronavirusom potvrđena kod još 5 tisuća 709 osoba - odnosno 40 posto testiranih. Na bolničkom su liječenju 2454 pozitivna pacijenta, od kojih je 312 na respiratoru. 68 zaraženih je umrlo. Jučer je utrošeno više od 22500 doza cjepiva. Gotovo 6900 osoba cijepljeno je prvom dozom. Dosad je dvije doze primilo malo više od 57 posto odraslog stanovništva. Od COVID-a umiru i mladi

U samo tri dana 208 preminulih. U Klinici za infektivne bolesti umrla je 23-godišnja žena.

- Mogu samo reći da nije bilo nikakvih značajnijih komorbiditeta. To je ono što cijelo vrijeme upozoravamo koliko je to ozbiljna bolest i svaki put na žalost se iznova moramo podsjećati da i tako mladi ljudi mogu doći u jednu takvu tešku situaciju, na žalost, sa smrtnim ishodom. Većina osoba i dalje su necijepljeni, vrlo je mali broj onih koji su cijepljeni, a ugroženi su svi - sve dobne skupine, upozorava dr. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", javlja HRT.

Imaju desetak slobodnih mjesta, borba traje, olakšanje ne osjete. U Istri nisu zadovojni epidemiološkom situacijom.

- Brojke nisu dobre. Da li će se morati intervenirati s određenim mjerama ili će doći do pada. Do pada u Istri još ne dolazi. Mi se tu vrtimo oko tih brojki, ali te će brojke tek za tri, četiri tjedna bolnice osjetiti, kaže Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Mnogi prijetnju vide i u novoj varijanti virusa.

- Omikron, nadamo se, stvarno može biti slabija varijanta, možda će, kako tvrde neki znanstvenici, sam sebe uništiti, rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja, HZJZ.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

- Mi se sada, iskreno, omikrona ne bojimo. Politički je to stvorilo određene pomutnje, ali uvjerenja smo strogo epidemiološki, mikrobiološki, virološki da za omikron postoji enormno teška situacija da se dobro može postaviti u Europi, prvo radi vremenskih uvjeta, drugo radi jednostavno temporalnih uvjeta, objašnjava Mario Parčina, epidemiolog i mikrobiolog, Sveučilišna bolnica Bonn.

Mnogo ovisi i o procijepljenosti.

- Rekla bih da je relativno dobar interes, jučer smo imali 500 cijepljenih, a evo danas u prvih 45 minuta 103 osobe su cijepljene, kaže dr. Ankica Džono Boban, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Da je vrijeme za cijepljenje, pokazuju i građani u Varaždinu.

- Vidi se da su to osobe koje su dugo odgađale cijepljenje i koje su sada donijele odluku, neki pod utjecajem povećanih i pogoršanih epidemioloških podataka, a neki su evo ponukani i COVID potvrdama, ističe dr. Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Zdravlje je, kažu oni koji su se danas odlučili za cijepljenje, najvažnije.