ŠTO NAS ČEKA ZA VIKEND

U SAD-u do -50, u Australiji skoro +50, a gdje je Hrvatska? Ova detaljna prognoza donosi odgovor

31.01.2019 u 06:55

Bionic
Reading

I dok je u sjevernim dijelovima Sjeverne Amerike hladno kao rijetko kada, posebice oko Chicaga, u kojem je mjestimice osjećaj kao da je temperatura i niža od -50 °C, u Australiji je već danima iznimno, mjestimice čak i rekordno vruće, ponegdje i blizu +50 °C. Detaljna prognoza meteorologa DHMZ-a Tomislava Kožarića i Zorana Vakule za Hrvatsku pak najavljuje iznadprosječno i rekordno toplo vrijeme za vikend, uz južinu

Osim te, za doba godine kod nas neprimjerene topline, nekima će od petka smetati i često jako i olujno jugo te veliki valovi, a i još češće i obilnije oborine nego prošlih dana, osobito od subotnjega podneva do ponedjeljka navečer, i to ponajviše na Jadranu i područjima uz njega, prenosi HRT.

Prevladavat će kiša, povremeno i u obliku pljuskova, uz koje je moguća i grmljavina, a snijega će biti u većini unutrašnjosti uglavnom tijekom četvrtka te ponovno vjerojatno u ponedjeljak, kada je snijeg već ujutro moguć u gorju, kasnije i u nekim nizinama.

  • +15
Polarna hladnoća u SAD-u Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Četvrtak - na Jadranu povremeno kiša, na kopnu i snijeg

U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti većinom oblačno, mjestimice uz slab snijeg i susnježicu, te još razmjerno hladno, uz temperaturu od -1 °C ujutro do oko 2 °C u rano poslijepodne.

I u središnjoj Hrvatskoj povremeno će biti slabog snijega, većinom u prvom dijelu dana. Prevladavat će oblačno, ponegdje i maglovito, a poslijepodne su moguća kraća sunčana razdoblja. Najviša temperatura oko 2 °C, a ujutro malo niža od 0 °C.

Podjednako i u gorskim predjelima, samo što će snijega u noći i ujutro biti više, uz stvaranje novog, uglavnom tanjeg snježnog pokrivača. Na sjevernom Jadranu povremeno kiša i kraća sunčana razdoblja, a u unutrašnjosti Istre u početku malo susnježice i snijega. Većinom umjerena, podno Velebita do jaka bura u okretanju na sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od -4 °C u gorju do 4 °C na obali.

Prognoza 31.1. Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

U većem dijelu Dalmacije promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, a u Zagori ponegdje i susnježicom i snijegom, osobito u prvom dijelu dana. U početku će puhati umjeren istočnjak i bura, a već prijepodne će okretati na zapadnjak i sjeverozapadnjak, koji će na otvorenom moru biti i jak. More pritom umjereno valovito i valovito. Dnevna temperatura od 5 °C u unutrašnjosti do 10 °C na otocima.

Na jugu Hrvatske također povremeno kiša, a moguća je i grmljavina uz poneki izraženiji pljusak. Umjereno jugo i istočnjak, na otvorenom jugozapadnjak postupno će okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak uz umjereno valovito do valovito more.

  • +5
Vrućine u Australiji Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Od petka - vjetrovitije, kišovitije, toplije...

U danima koji slijede na Jadranu će probleme stvarati i nekima smetati često jako i olujno jugo te veliki valovi, a i još češća i obilnija kiša nego sredinom tjedna, osobito od petka do nedjelje, kada se nerijetko očekuje i grmljavina. U ponedjeljak prestanak kiše, bura i niža temperatura.

I na kopnu će osobito za vikend biti sve češće kiše, u gorju i obilnije, a moguća je i grmljavina. U ponedjeljak se ponovno znatno povećava vjerojatnost za novo zahladnjenje, sjeveroistočni vjetar i snijeg - u gorju već ujutro, a kasnije i u nekim nizinama, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.