STIŽU I BIVŠI MINISTRI

U Saboru se čeka potvrđivanje novih potpredsjednica Pusić i Opačić

03.02.2016 u 09:42

Bionic
Reading

U Sabor konačno u zastupničke klupe stižu i novi oporbeni saborski zastupnici odnosno ministri iz bivše Vlade, a zasjedanje će biti nastavljeno raspravom o imenovanju dviju potpredsjednica Sabora iz redova oporbe Milanke Opačić iz SDP-a te Vesne Pusić iz HNS-a

Nakon rasprave o potpredsjednicama očekuje se i raspravu o godišnjem financijskom izvještaju Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za 2014. godinu, tijekom koje je odobreno 886 kredita u ukupnom iznosu od 5,1 milijarde kuna, od čega 2,9 milijardi putem poslovnih banaka, a 2,2 milijarde izravno. U odnosu na 2013. zabilježeno je, podsjeća Hina, smanjenje kreditne aktivnosti od 34 posto što je, kako se ističe u izvješću, posljedica više unutarnjih i vanjskih okolnosti.

Poslijepodne bi se na dnevnom redu trebale naći zakonske izmjene kojima se uskraćuje povišice po osnovi ostvarenih godina radnog staža državnim i javnim službenicima za četiri, osam i 10 posto, dodaje Mediaservis. Nadležni Odbor jučer nije mogao raspravljati o ovim izmjenama, naime, niije se pojavio nitko iz MOST-a, nije bilo ni oporbe, a sjednicu je napustila laburistica Nansi Tireli i tako srušila kvorum uz objašnjenje: 'Nije čudno da prvi zakon vlade upravo ide na tragu ukidanja radničkih prava. U programu ove vlade, nažalost nema ni jedne rečenice koja radnička prava štite. Laburisti će iskoristiti svaku poslovničku, statutarnu mogućnost gdje će vladi dati do znanja da se ne slažemo s nepoštivanjem ustavnih odredbi, kolektivnih ugovora i kolektivnog pregovaranja'.