hrvatsko bilo

U Saboru još jedna stranka, potpredsjednik Jure Francetić, simaptizer Dario Kordić

30.12.2023 u 12:00

Bionic
Reading

Odnedavno je u Hrvatski sabor ušla još jedna stranka - Hrvatsko bilo i to zahvaljujući bivšem zastupniku Domovinskog pokreta Anti Prkačinu. Na čelu Hrvatskog bila je Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava u kratkotrajnoj Vladi Tihomira Oreškovića.

Ovim je aktualni 10. saziv Sabora postao rekordan po broju stranaka koje imaju barem jednog svog zastupnika. S Hrvatskim bilom su danas, kaže službena statistika, u Saboru čak 24 stranke.

Prkačin je početkom travnja napustio Domovinski pokret, na čijoj je listi osvojio zastupnički mandat.

Predsjednik DP-a Ivan Penava tvrdio je tada da je Prkačin tražio za sebe pravo da tijekom svakog aktualnog prijepodneva može postaviti pitanje, na što stranka nije mogla pristati.

Sam Prkačin govori da jednostavno više nije mogao s ljudima iz Domovinskog pokreta.

'Nisam, ali s ovima u Hrvatskom bilu mogu. Cilj nam je stranka zdravog razuma, koja bi bila poveznica među centrističkim, državotvornim strankama. Želja nam je da u Hrvatskom bilu budu vrijedni ljudi, ostvareni u životu, neopterećeni samima sobom. U takvoj ekipi ja mogu dobro funkcionirati, unutar Domovinskog pokreta to nije išlo. Iako imam u Domovinskom pokretu dosta prijatelja i ne želim im raditi nikakvu političku štetu', rekao je Prkačin za Novi list.

Zamjenik predsjednika je Dario Žepina, glavni tajnik DP-a u vrijeme Miroslava Škore. Još jedan potpredsjednik je čovjek zanimljivog imena – Jure Francetić.

Riječ je o poduzetniku hrvatskog podrijetla iz Argentine, inače nećaku istoimenog zapovjednika ustaške Crne legije.

Hrvatsko bilo (HRB) inicijalno je u siječnju osnovano kao udruga, s objašnjenjem da im upravo takav format 'omogućuje okupljanje širokog spektra ljudi koji žele pridonijeti boljoj budućnosti Lijepe Naše'.

Ipak, čelnici HRB-a ubrzo su se predomislili i s udrugama Hrvatski ratnik i Hrvatska mati krajem rujna su utemeljeli stranku Hrvatsko bilo.

Mi smo konzervativna stranka kršćansko-demokratskih principa i možemo imati zajednički izborni nastup sa svim strankama sličnog svjetonazora, kazala je, kako su prenijeli mediji, Nada Šikić na osnivačkoj skupštini Hrvatskog bila.

Žepina je tom prilikom dodao da nova stranka nema problema s ljevicom 'osviještenom u smislu domoljublja', a da razgovori ne dolaze u obzir isključivo s Možemo!, Radničkom frontom i SDSS-om.

Na osnivačkoj skupštini HRB-a pročitano je pismo što ga je ovom skupu uputio Dario Kordić, nekadašnji predsjednik HDZ-a BiH, kojeg je Haški sud, zbog ratnog zločina nad Bošnjacima, osudio na 25 godina zatvora.