MASOVKE CIVILNE ZAŠTITE

U Rusiji 40 milijuna na nogama zbog izvanrednih vježbi

07.10.2016 u 11:42

Bionic
Reading

U Rusiji su održane masovne vježbe civilne zaštite koje je pokrenulo rusko ministarstvo za izvanredne situacije, a u kojima je sudjelovalo 40 milijuna ljudi, 200.000 pripadnika službi za spašavanja i oko 50.000 pripadnika tehničkih službi

Kako javlja ruska agencija Sputnjik, vježbe su započele nakon što je Rusija napustila sporazum sa Sjedinjenim Državama o uništavanju viška plutonija, a trajale su do jučer navečer.

Zapadni mediji ove vježbe povezuju s jačanjem napetosti na relaciji Moskva - Washington zbog Sirije i drugih spornih pitanja, ocjenjujući pritom kako su vježbe priprema za predstojeću apokalipsu te kako uvelike podsjećaju na Hladni rat, kada su građani bivšeg Sovjetskog Saveza trenirani za slučaj nuklearnog napada

Primjerice, britanski list The Times podsjeća kako su tijekom Putinova mandata održane dvije takve masovke te kako Rusija ima dovoljno skloništa za smještaj svih stanovnika glavnog grada, njih čak 12 milijuna.

Ministar za izvanredne situacije Vladimir Pučkov izjavio je da će pokrenuta četverodnevna vježba pomoći 'podizanju vladine efikasnosti u rješavanju posljedica izvanrednih situacija širokih razmjera'.

Vježbe se, inače, održavaju u tri etape, od Vladivostoka do Kalinjingrada. Za svaku regiju pomno je razrađen scenarij mogućih izvanrednih situacija, uzimajući u obzir sve postojeće rizike. Primjerice, grad AbakanRepublici Hakasiji našao se na udaru zračnih napada, u Krasnodarskom kraju došlo je do probijanja brane, a Krim je pogodio katastrofalan potres. Ostali krajevi Rusije na udaru su šumskih požara.

Stoga se izvode vježbe evakuacija, podjele zaštitnih plinskih maski, pružanja prve pomoći i slično. Pored toga, testiraju se komunikacijski i sustavi hitnog obavještavanja i hitne medicinske pomoći. Također, provjerava se i koordinacija federalnih, regionalnih i lokalnih vlasti, izvodljivost planova za izvanredne situacije, stanje infrastrukture civilne zaštite poput skloništa i rezervi za izvanredna stanja.

Inače, vježbe civilne zaštite u Rusiji su već postale tradicionalne i obavljaju se svake godine od 2012., i to uoči 4. listopada kada se u Rusiji obilježava Dan civilne obrane