GRMLJAVINSKO NEVRIJEME

U Puli se izlile fekalije

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uslijed snažne jutarnje oluje tijekom koje je za manje od dva sata na pulskom području palo više od 50 litara kiše po četvornom metru, došlo je do kratkotrajnog izlijevanja otpadnih voda preko sigurnosnog ispusta na crpnoj stanici Valsaline kod kupališta Mornar i Ferijalnog saveza

Zbog toga će, javlja Barkun.hr, navedene plaže biti zatvorene dok se navedeno područje potpuno ne sanira i očisti, izvijestili su iz komunalnog poduzeća Pula Herculanea.

-Pogođena nevremenom nesvakidašnjih razmjera, crpna stanica je opterećena ogromnom količinom oborina koje daleko premašuju prosjeke temeljem kojih se određuju optimalni kapaciteti crpnih sustava, uslijed čega je došlo do ove izvanredne situacije usprkos značajnim postojećim kapacitetima stanice.

O velikoj količini padalina svjedoči i podatak o dotoku više od 400 litara u sekundi na uređaj Valkane što predstavlja četiri puta veću količinu od prosjeka.

Prema operativnom planu u slučaju izvanrednih situacija u slučaju izlijevanja otpadnih voda u more obaviještene su sve nadležne službe uključujući Lučku kapetaniju, Županijsku vodopravnu inspekciju, PU istarsku, državne vodopravne inspekcije, inspekciju zaštite okoliša, Hrvatske vode i Županijski centar za obavještavanje.

Trenutno su na terenu sve raspoložive ekipe kojima će se uskoro pridružiti i inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Kako preventivna procedura zbog sigurnosti građana predviđa zabranu kupanja, molimo kupače za razumijevanje i daljnje korištenje drugih pulskih kupališta umjesto navedenih dok ne stignu rezultati analize morske vode na tim lokacijama.

Zavod za javno zdravstvo već je uzeo uzorke te se prvi rezultati očekuju za dva dana. O zabrani kupanja obaviještene su sve nadležne službe dok će prikladne obavijesti ujedno biti postavljene na samim kupalištima. Djelatnici Herculanee intenzivno rade na sanaciji svih nastalih šteta te će i dalje javnost pravovremeno izvještavati kako o rezultatima uzorkovanja tako o razvoju ukupne situacije na terenu, stoji u priopćenju koje potpisuje rukovoditelj Kanalizacije Vladimir Brščić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi