PONOS TEHNOMONTA

U Puli porinut policijski brod Marino Jakominić

02.03.2012 u 19:02

Bionic
Reading

U Puli je danas svečano porinut u more policijski brod Marino Jakominić, projektiran i izrađen u pulskom Tehnomontu. Svečanom porinuću patrolnog broda prisustvovao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić s dužnosnicima MUP-a, pulski gradonačelnik Boris Miletić, Porečko pulski biskup Ivan Milovan, saborski zastupnici iz Istre te obitelj poginulog riječkog zapovjednika specijalne postrojbe Marina Jakominića, čije ime brod nosi

'To je treći policijski brod koji je kršten imenom poginulih policajaca', rekao je prilikom svečanosti u Puli ministar Ranko Ostojić, napomenuvši da je u Domovinskom ratu poginulo 750 policajaca. Istaknuo je i da je ponosan što je u hrvatskom brodogradilištu projektiran i izgrađen brod koji je po svojim značajkama među najboljima u svijetu u toj kategoriji.

Kuma broda je bila Nataša Jakominić Marot, kći poginulog zapovjednika posebne jedinice policije, čije ime brod ponosno nosi. Prema riječima direktora brodogradilišta Miljenka Brnića, Tehnomont se specijalizirao za projektiranje posebnih prototipova brodova, kao što su vojni i policijski, što bi mogao biti i dobar izvozni proizvod.

Novi patrolni brod Marino Jakominić, dužine oko 25 metara i brzine 30 čvorova, koristit će riječka policija za nadzor granice na moru. Kako je, vezano za šengenske granice, istaknuo ministar Ostojić, obaveze prema akcijskom planu jesu velike, no moraju se ispuniti jer Hrvatska uskoro ulazi u EU, što znači da ćemo biti oni koji staju na vanjske granice.