aktualni sat

U Primorsko-goranskoj županiji lani ulovljeno 4589 divljih svinja

27.01.2022 u 19:31

Bionic
Reading

Primorsko-goranska Županijska skupština prihvatila je u četvrtak izvješće o stanju lovstva u toj županiji, u kojoj je samo lani ulovljeno 4589 divljih svinja, a raspravljalo se o sve češćim ulascima divljači u naseljena mjesta te o šteti koju ona čini stočarima i poljoprivrednicima.

Pročelnik za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan izvijestio je da je u 32 lovišta koja su u županijskoj ovlasti tijekom 2021. odstrijeljeno 4589 divljih svinja, od toga 2011 na otocima, 1342 u Gorskom kotaru te 1236 u zaobalju.

Sada je najveći problem pojava divljači u naseljenim mjestima, što je u ovlasti gradova i općina. Lokalne jedinice moraju donijeti program zaštite od divljači za koje mjerodavno ministarstvo izdaje suglasnost i tek se nakon toga može postupati, rekao je i dodao da županija, kako bi se izbjegli problemi i štete, "ulaže napore u okviru svih ovlasti".

Brajan je rekao da su, kako bi se poboljšalo stanje, poduzete razne aktivnosti, među kojima sastanak u ministarstvu o izmjenama zakonskih propisa, podneseni su izvještaji lovoovlaštenika, izrađena analiza gospodarenja zajedničkim lovištem i održani sastanci s predstavnicima lokalnih jedinica.

U sklopu europskog projekta Carnivora Dinarica nabavljeno je 40 električnih ograda i prometna signalizacija za sprječavanje sudara s divljači, a preko programa ruralnog razvoja potiče se ograđivanje pašnjaka i nabava pasa čuvara.

Vijećnici su isticali i da divlje svinje sve više ulaze u gradove i naselja, kao i medvjedice s mladima, posebice u gradovima Gorskog kotara.

Jedni su naglašavali da lovne metode treba proširiti s nelovnima, primjerice tretiranjem hrane koja smanjuje fertilnost i drugim metodama, a drugi da se problem neće riješiti bez suradnje svih razina – lokalne, županijske, mjerodavnog ministarstva i lovaca.

Kako je rečeno, stvarna odgovornost kada se divljač pojavi u naseljenim mjestima nije ničija, što treba bolje regulirati, a poboljšanja neće biti bez izmjena Zakona o lovstvu.

Dio vijećnika smatra da je nedopustiva najezda divljih zvijeri na otocima na kojima se ljudi bave poljoprivredom i stočarstvom, da alohtone divlje životinje treba posve izloviti te da lovnom turizmu, koji je osmišljen 70-ih godina prošlog stoljeća, nema mjesta na otocima.

Župan Zlatko Komadina rekao je da je pola lovišta u županiji u državnoj ovlasti i da se lovačka društva uzalud trude izloviti u svojem lovištu, ali se ne zna tko i što lovi u susjednome državnom lovištu.

Gradovi i općine nemaju što drugo nego napraviti program izlova i u naseljenom mjestu, dodao je.

Odgovarajući na vijećničko pitanje na aktualnom satu, Komadina je rekao kako postoji interes privatnog kapitala da preuzme riječku lokalnu televiziju KanalRi te da će o tome, među ostalim suvlasnicima, odlučivati i Županijska skupština nakon što konkretan interes bude iskazan.

Županija je suvlasnik te televizije jer je sudjelovala u nabavi odašiljača i tako stekla vlasnički udjel, rekao je i dodao da Kanal Ri još opterećuje kredit za opremu koji će biti isplaćen sljedeće godine, nakon čega će lakše poslovati.