alarmantni podaci

Kod čak 17 posto pregledanih u Splitu otkriveno 155 madeža sa sumnjom na tumor

17.06.2019 u 11:04

Bionic
Reading

Tijekom akcije preventivnih pregleda madeža, u sklopu javnozdravstvenog projekta 'Djeluj sada!', u Splitu je pregledano 920 građana te je otkriveno ukupno 155 zloćudnih tumora kože, od čega je postavljena sumnja na 26 melanoma te 129 ostalih karcinoma kože. To je čak 17 posto od ukupnog broja pregledanih

Svi oni kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom.

Cilj akcije bio je osvijestiti građane o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu. S obzirom na veliki interes, ali i porazne rezultate, splitska gradska uprava istu akciju planira provoditi i ubuduće.

Akciju su zajedno organizirali Grad Split, Udruga 'Zdravi pod suncem', Crveni križ – Gradsko društvo Split te Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske pod vodstvom akademkinje Mirne Šitum, predstojnice Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, a po uzoru na Grad Zagreb koji akciju provodi u kontinuitetu proteklih 12 godina.