uhvatila ih policija

Zločinačko udruženje: Nabavljali oružje iz SAD-a i u Hrvatsku ga krijumčarili u poštanskim pošiljkama

22.11.2018 u 15:46

Bionic
Reading

Policija sumnja kako su se četvorica hrvatskih državljana zajedno s još jednim dvojnim državljaninom Hrvatske i Nizozemske organizirali u zločinačko udruženje kako bi izrađivali i nabavljali oružje te eksplozivne tvari

Policija sumnja kako se petorka od početka ove godine pa do 21. studenog povezala u zločinačko udruženje zbog višekratne kupovine većih količina vatrenog oružja i bitnih dijelova toga oružja iz SAD-a te njihove prodaje na ilegalnom hrvatskom tržištu zbog stjecanja velike imovinske koristi, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Prvoosumnjičeni 42-godišnjak putem Interneta je dogovarao nabavu i isporuku veće količine pištolja i dijelova za njega za što je potrebno prethodno odobrenje nadležnih tijela. Naručene pošiljke su lažno deklarirane kao dijelovi za automobile, motocikle i igračke te su putem pošte stizale na njegovu adresu, kao i na ime nepostojeće osobe na adresi njegovog radnog mjesta na području grada Omiša.

O isporuci paketa potom je izvještavao trećeosumnjičenog 59-godišnjaka, inače otpremnika na poslovima carinjenja u pošti. On je, pak, pakete s pištoljima i dijelovima stavljao u redovni poštanski promet i tako neposredno omogućavao izbjegavanje carinske kontrole, navodi MUP.

Kada bi preuzeo pošiljku prvoosumnjičeni je o tome obaviještavao drugoosumnjičenog 63-godišnjaka koji bi sastavio pištolje te ih zajedno s prvoosumnjičenim prodavao preostaloj dvojici osumnjičenih, 38-godišnjaku i 31-godišnjaku, a ovi ih potom stavljali u promet na ilegalnom tržištu.

  • +3
Krijumčareno oružje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP RH

Policija je pretražila domove i vozila osumnjičenih i tom su prilikom pronašli te oduzeli veće količine vatrenog oružja, dijelove za njih te streljivo.

Drugoosumnjičeni, odnosno 62-godišnjak se od ranije nalazi u istražnom zatvoru. Naime, Služba za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split u listopadu ove godine protiv njega podnijela je kaznenu prijavu zbog sumnje da je nedozvoljeno posjedovao, izrađivao i nabavljao oružje te eksplozivne tvari. Tada su policijski službenici tijekom istrage u sklopu pretrage doma pronašli i oduzeli:

45 pištolja i revolvera, 28 pušaka, dvije strojnice, 5 automatskih pušaka, jedna poluautomatska puška, 11 prigušivača pucnja, 162 komada različitih sastavnih ili rezervnih dijelova različitog vatrenog oružja, 18.199 komada puščanog i pištoljskog streljiva različitih kalibara i marki, 1017 inicijalnih kapisli, te oko 5 kilograma baruta, te veća količina gotovog novca.

Trojica osumnjičenih (1976., 1959., 1984.) predana su pritvorskom nadzorniku, dok je petoosumnjičeni (1987.) trenutačno nedostupan. Policija je protiv petorice osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Tijekom ovog kriminalističkog istraživanja, napominju iz MUP-a, ostvarena je iznimno kvalitetna međunarodna suradnja s redarstvenim vlastima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i tuzemna suradnja s Carinskom upravom i Hrvatskom poštom, a sve u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.