italija, koreja, japan

U posljednja 24 sata u svijetu broj zaraženih koronavirusom devet puta viši od broja zaraženih u Kini

02.03.2020 u 19:00

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u ponedjeljak da je broj novozaraženih koronavirusom u svijetu u zadnja 24 sata znatno veći nego u Kini. "U zadnja 24 sata bilo je gotovo devet puta više slučajeva Covida 19 prijavljenih izvan Kine nego u Kini", rekao je ravnatelj WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

U Kini, gdje se virus pojavio krajem prosinca, broj slučajeva i dalje pada, istaknuo je, rekavši da je WHO-u u nedjelju prijavljeno 206 novozaraženih, što je najmanji broj od 22. siječnja. Izvan pokrajine Hubeija, žarišta epidemije, zabilježeno je tek osam slučajeva. Izvan Kine prijavljeno je 8.739 zaraženih u 61 zemlji, od kojih je 127 umrlo.

Broj umrlih u svijetu od koronavirusa u ponedjeljak je premašio 3.000 i bolest i dalje ima ozbiljne posljedice diljem planeta.

Epidemije u Južnoj Koreji, Italiji, Iranu i Japanu su "naša najveća briga", rekao je ravnatelj WHO-a.

Iran, među najteže pogođenim zemljama, odbio je u ponedjeljak ponudu Sjedinjenih Država za pomoć u borbi s bolešću uz uvjet da Teheran to zatraži od njih.

Komentirajući američku ponudu, Ghebreyesus je istaknuo "važnost solidarnosti u ovom trenutku". Koronavirus je "zajednički neprijatelj i zato se moramo ujediniti", rekao je, dodajući da se bolest može "suzbiti pravim mjerama".