LJETNO ZATVARANJE ŠPICE

U ponedjeljak kreću radovi na Cvjetnom, što se krije iza njih?

08.06.2012 u 13:44

Bionic
Reading

Sporna obnova Cvjetnog trga i okolnih ulica započinje u ponedjeljak. Projekt vrijedan 10,8 milijuna kuna nije amenovan u Gradskoj skupštini, a mnogi sumnjaju i u prave motive 'obnove' gradske špice

Pročelnik gradskog ureda za izgradnju grada Zagreba Davor Jelavić za tportal je potvrdio da radovi počinju u ponedjeljak te da najprije kreće rekonstrukcija Varšavske do Gundulićeve ulice. Novac je osiguran još prošlogodišnjim proračunom, tako da financiranje nije upitno.

Završetak radova očekuje se do 10. rujna. Mijenjat će se podna podloga i u Margaretskoj, Preobraženskoj, Preradovićevoj do Tesline i od Cvjetnog do Bogovićeve u dužini od 15 metara. Izvođač radova je zagrebačka Tehnika d.d.

Naime, gradonačelnik Milan Bandić namjerava betonsku podnu oblogu zamijeniti granitnim pločama. S obzirom na to da se projekt te vrijednosti provodi u vrijeme kada apsolutno sve službe u Zagrebu zbog krize investicijski hiberniraju brojeći rastuće minuse na računima, postavlja se pitanje zašto je Bandić zapeo za popločavanje Cvjetnog i okolnih ulica kada nije siguran hoće li do kraja godine uopće imati za isplatu plaća u Gradu.

Popravak kanalizacije za Horvatinčića?

Predsjednica HNS-ove podružnice Donji grad i potpredsjednica GO HNS-a Grada Zagreba Vesna Roje kazala je da je obnova zapravo kamuflaža za popravak infrastrukture, tj. kanalizacije. Naime, na zagrebačkoj špici često se osjeti smrad. Navodno, s čim se slažu i naši sugovornici, Bandić ponovno ide na ruku Tomislavu Horvatinčiću koji je na Cvjetnom izgradio trgovačko-stambenu grdosiju bez da je infrastruktura pratila takav projekt. Neslužbeno doznajemo da je u ugovor između Grada i Horvatinčića stoji obaveza investitora da odradi taj dio posla, tj. prilagodi infrastrukturu novoj građevini.

S obzirom na to da radovi počinju u ponedjeljak, čini se da je prekasno da Gradska skupština sada išta poduzme. Naime, ovo nije prvi puta da Bandić ignorira zaključke Gradske skupštine koja je u travnju amandmanima odbila gradnju fontana i pothodnika kod Nacionalne sveučilišne biblioteke i preuređenja Cvjetnog trga.

'To nije prvi puta da Bandić ne uvažava Gradsku skupštinu', rekla je Roje te pozvala na hitnu sjednicu Gradske skupštine. Predsjednik Odbora za komunalno gospodarstvo Jurica Meić nije želio komentirati ovaj slučaj i početak radova te je lopticu prebacio na predsjednika Skupštine Davora Bernardića kojem su mobiteli u petak bili isključeni.

Holjevac: Bandić priča o popločavanju, a riječ je o popravljanju grešaka

Dostupna je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac koja kaže kako bi od Bandića bilo fer da građanima kaže zašto se zapravo izvode radovi. 'Riječ je o greški na kanalizaciji, to je sanacija greške, a on priča o popločavanju. To nije investicija za poljepšanje trga, kako govori, to je sanacija greške', kazala je Holjevac. Kaže da ugovor Grada i Horvatinčića nije vidjela, no prema ugovorima između Grada i drugih investitora zaključila je da 'znaju biti nemušto napravljeni'.