HSS U ZDENCIMA

U pohodu na glasove Slavonaca Friščić napao Glavaša

30.10.2011 u 10:57

Bionic
Reading

Da je u četvrtoj izbornoj jedinici prvom čovjeku HSS-a Josipu Friščiću, uz ankete koje poručuju da neće prijeći izborni prag, HDSSB možda i najveća predizborna briga, mogao bi ukazivati i njegov sinoćnji nastup na motivacijskom skupu Hrvatske seljačke stranke u Zdencima kod Orahovice

Premda im HDSSB nije bio središnja, cjelovečernja tema, znakovito je što su se sva tri govornika u svojim izlaganjima, uključujući i Friščića koji je najžešćim tonom nastupio zadnji, okomila na Glavaševu stranku. Prigovaraju im što su u vrijeme seljačkih prosvjeda seljacima prosvjednicima donosili pivo i kobasice te tako 'kupovali njihove glasove'. Friščić je, u dijelu u kojem se dotaknuo HDSSB-a, upitao tko je to 'ugasio svjetlo u Slavoniji'?

'Pa zar ste vi Slavonci zaboravili tko je bio Branimir Glavaš devedesete godine? Tko je u jednom danu smijenio direktore u 28 firmi? Poslije toga sve su završile u stečaju, u prodaji, u likvidaciji. I sad takvi govore: Tko je ugasio svjetlo?' glasan je bio Friščić pa optužio HDSSB za financiranje seljačkih prosvjeda kojih je cilj, tvrdi, bilo rušenje ministra poljoprivrede Božidara Pankretića. Na taj se način, tvrdi, htjelo natjerati HSS da izađe iz Vlade i srušiti je jer je 'onda njima netko obećao da će obnoviti postupak protiv Glavaša i da neće biti osuđen'.

Niječe da, kako su često prozivani u javnosti, HSS zapravo čuva vlast HDZ-a. Pohvalio se rezultatima u sektoru turizma i HSS-ovom ministru Damiru Bajsu i konstatacija da je zahvaljujući njihovom utjecaju u Hrvatskoj pokrenut program OPG-a u koji se do sada uključilo 197 tisuća obitelji.

U razgovoru s novinarima nakon skupa Friščić je, govoreći o optužnici protiv HDZ-a, rekao da pravosuđe treba odraditi svoj posao. Vjeruje da će time HDZ-u pasti rejting, ali da će se, kao i do sada, znati oporaviti i opstati. Višestranačje je, kaže, dobro i zato HDZ treba imati prostora na političkoj sceni. Na pitanje novinara hoće li nakon izbora koalirati s HDZ-om, Friščić nije izravno odgovorio. Rekao je da će koalicija ovisiti o programu stranaka, međutim, s onima koji bi mijenjali ustroj lokalne uprave i samouprave, odnosno ukidali općine HSS neće koalirati.

Na kraju je komentirao i priče o dolasku MMF-a. 'Tri će se stvari tada sigurno dogoditi, to je jedino što oni znaju predložiti: otpuštanja, smanjenje plaća i mirovina, rasprodaja hrvatskog bogatstva', rekao je i dodao da u vlasti koja bi to odobrila HSS sigurno neće sudjelovati.