AUSTRALIJA U PROBLEMIMA

U Perthu gore kuće, Vladi pala popularnost

07.02.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Više od četrdeset kuća uništeno je u požarima koji nastavljaju harati predgrađem Pertha, na zapadnoj obali Australije, rekle su u ponedjeljak odgovorne osobe

U dva žarišta požara rasplamsana uz pomoć jakih vjetrova povezanih s ciklonom Yasi koji je zahvatio u četvrtak australsku sjeveroistočnu obalu uništena je tijekom vikenda najmanje 41 kuća, a moglo bi ih biti još, upozorili su vatrogasci.

'Zasad imamo 41 kuću u potpunosti uništenu, a 19 djelomično oštećenih', kazao je Craig Hynes, šef spasilačkih službi. Taj bi se broj mogao povećati, jer vatrogasne postrojbe nastavljaju procjenu štete.

Iako se ne spominju žrtve, požar koji hara teško pristupačnim pošumljenim zonama još uvijek nije pod nadzorom.

Vatrogasac koji je želio zaštititi jednu kuću u plamenu lakše je ozlijeđen i hospitaliziran.

Australska vlada gubi potporu birača

Potpora glasača australskoj vladi premijerke Julie Gillard pala je na 32 posto nakon niza prirodnih katastrofa koje su pogodile zemlju, pokazuju rezultati ankete Newspolla koje u ponedjeljak prenosi australski tisak.

Razina potpore manja je za šest postotnih bodova nego u kolovozu 2010. godine. Premijerka Gillard ipak je u anketama dobila 55-postotnu potporu za plan uvođenja poreza kojim bi se od obitelji sa srednje visokim i visokim prihodima prikupilo 1,8 milijardi australskih dolara kako bi se pomoglo u obnovi područja stradalih u poplavama.

Sjeveroistok Australije stradao je od niza poplava i ciklona. Poginulo je najmanje 35 osoba, a uništeno je 30.000 kuća, ceste, mostovi i željeznička pruga. Drugi dijelovi Australije pogođeni su požarima.

Prve procjene govore o šteti od oko 10 milijardi australskih dolara, a Gillard je obećala da će preusmjeravanjem proračunskih sredstava pribaviti novac potreban za obnovu.