ZA OTMICU FRANCUSKE JAHTE

U Parizu počelo suđenje somalskim gusarima

15.11.2011 u 22:00

Bionic
Reading

Šestorica somalskih gusara, koje su francuski specijalci zarobili 2008., pojavili su se u utorak pred sudom u Parizu zbog otmice jahte u Adenskom zaljevu s dvoje francuskih državljana

To je prvo od četiri suđenja koja će se održati u Francuskoj, u pokušaju da se što više gusara privede pravdi i riješi problem koji je vode uz rog Afrike pretvorio u najopasnije na svijetu.

Ukupno 243 taoca i deset brodova drže pirati tražeći višemilijunske otkupnine, prema podacima Navfora, specijalnih snaga EU-a za borbu protiv piratstva. Bivši posebni savjetnik UN-a za piratstvo Jack Lang rekao je da je 90 posto uhićenih gusara pušteno na slobodu jer ih nitko nije htio procesuirati.

Somalija nema izgrađeni pravni sustav, dok su druge zemlje odbile preuzeti zarobljene gusare zbog preopterećenosti vlastitih pravosuđa. 'Moramo se boriti protiv tog osjećaja nekažnjivosti', rekao je Lang, bivši francuski ministar kulture. 'Gusari moraju znati da će, ako su uhićeni, biti izvedeni pred sud', istaknuo je.

Šestorici kojoj se sudi u Parizu, u dobi od 21 do 36 godina, prijeti doživotni zatvor zbog otmice jahte Carre d'As u rujnu 2008. i njezinih vlasnika Jean-Yvesa Delannea te njegove supruge Bernadette za čije su puštanje tražili otkupninu, prije nego su ih oslobodili francuski specijalci. Očekuju se da će suđenje trajati do početka prosinca.