75. obljetnica

U Osijeku obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

27.01.2020 u 14:36

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, u ponedjeljak su u osječkom Parku Oskara Nemona, podno spomenika 'Majka i dijete' čiji je Nemon autor, položeni vijenci za Osječane židovskog podrijetla, koji su bili žrtve holokausta

Predsjednik osječke Židovske općine Željko Beismann podsjetio je da je prije 75 godina, 27. siječnja 1945., oslobođen zloglasni koncentracijski logor Auschwitz u kojemu se tada nalazilo još oko sedam i pol tisuća preživjelih logoraša.

'Žrtve holokausta nisu bilo samo Židovi, nego i svi drugi koji se nisu uklapali u nacistički svjetonazor. Svijet je znao da se događaju masovna ubojstva, ali nažalost nije reagirao na taj neviđen zločin', rekao je Beismann.

Naglasio je da je prije 2. Svjetskog rata u Europi živjelo devet milijuna Židova, od čega je dvije trećine stradalo. 'Od toga su tri milijuna bili muškarci, dva milijuna žene i oko milijun djeca. Tako nešto se više nikada ne smije ponoviti', zaključio je Beismann.

Tajnik osječke Židovske općine Dragutin Kohn iznio je podatak da je prije Drugog svjetskog rata u Osijeku živjelo nešto više od tri tisuće Židova, od kojih je većina stradala u ratu.

'Danas nas je u Osijeku oko šezdesetak. I nakon svega što se dogodilo u holokaustu, nažalost svjedoci smo porasta antisemitizma u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, ali ima toga i u Hrvatskoj. Nadležni trebaju poduzeti sve što je u njihovoj moći da to zaustave', rekao je Kohn.

Dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš rekla je kako svi, pogotovo oni koji javno djeluju, imaju obvezu ukazivati na zlo koje se dogodilo.

'Najvažnije je o tome podsjećati naše najmlađe i educirati ih da se tako nešto više nikada ne smije dogoditi', rekla je Gamoš.