MINISTAR OSTOJIĆ:

'U ormaru HZZO-a nađeni ne samo kosturi već i kukavičja jaja'

Rajko Ostojić, Siniša Varga  i Nenad Korkut

Rajko Ostojić, Siniša Varga i Nenad Korkut

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar zdravlja Rajko Ostojić na današnjoj je konferenciji za novinare ustvrdio kako je novi ravnatelj HZZO-a Siniša Varga pronašao ne samo 'kosture u ormaru, već i kukavičja jaja' od svoga prethodnika, što kaže, nisu očekivali

Nakon sastanka u HZZO-u Ostojić je kazao kako je napravljena nova lista lijekova na koju su uvrštena 143 lijeka u 312 obliku te je uvršteno 17 potpuno novih lijekova poput lijekova za multiplu sklerozu, hepatitis, gljivične infekcije, hepatitisa B i C… Uvršteni su i novi lijekovi za šećernu bolest i depresiju. Ostojić tvrdi kako će HZZO listu obnavljati barem tri puta godišnje i pita se zašto lista do sada nije bila osvježena od svibnja prošle godine.

Ministar je rekao i kako je prošle godine HZZO-a potrošio 42 i pol milijuna kuna na liječenje osiguranika u inozemstvu. Riječ je o 468 pacijenata od kojih je polovica mlađe od 18 godina. 'To moramo promijeniti', odlučan je bio Ostojić dodavši kako sve zahvate i tretmane na koje hrvatski građani odlaze u inozemstvo moramo implementirati u hrvatski javno-zdravstveni sustav.

'Previše trošimo antibiotike'

Komentirajući zaključke današnjeg okruglog stola o potrošnji lijekova u Hrvatskoj upozoreno je kako u tu svrhu trošimo 1,4 posto BDP-a što je više nego što trošimo na znanosti i visoko obrazovanje zajedno.

'Nedopustivo je da među prvih deset najčešće propisivanih lijekova, tri budu antibiotici. Definitivno se previše troši, u nekim skupinama lijekova, iznad prosjeka', rekao je Ostojić i dodao kako je jedan od uzroka tome i defenzivna medicina gdje je jedan od problema i suvišan broj dijagnostičkih pretraga. Dodaje kako bi se edukacijom liječnika obiteljske medicine situacija trebala popraviti kako što je to pokazao primjer Primorsko-goranske županije gdje je nakon projekta znatno smanjen broj uzimanja antibiotika.

Varga je pak rekao kako postoje Kliničke smjernice kojih se svaki liječnik treba pridržavati. Kazao je kako su za vrijeme Račanove koalicijske vlasti između 2000. i 2003., kada je on bio zamjenik ministra zdravstva, donesene smjernice za kliničko vođenje koje su vrijedile do 2014. 'One su smjenom vlasti ukinute, jer je valjda u nečijem interesu bilo povećati potrošnju lijekova', rekao je ravnatelj HZZO-a. Naglasio je kako je pritom štednja manji faktor od zdravlja pojedinca jer svaki lijek ima štetne nuspojave.

'Pacijentima davali opremu, ali ne i potrošni metarijal'

Donesen je i Pravilnik o ortopedskim pomagalima što je, kako je rekao Ostojić, do sada bio 'zoran primjer birokratskog slijepila'. Upravo je u tom sektoru spomenuto 'kukavičje jaje'. 'Kada netko skrbi za pacijenta, da mu svu opremu, educira roditelje ili osobe koje se brinu, a ne omogući im se potrošni materijal', opisuje Ostojić situaciju za vrijeme Varginog prethodnika Strizrepa.

Osigurane osobe ponovno će moći nadoplatiti vrijednost invalidskih kolica, ako kolica kupljena doznakom HZZZO-a koštaju više nego što je propisano Pravilnikom. Nepokretnim osobama oboljelim od spinalne mišićne atrofije omogućeno je ostvarivanje prava na 900 aspiracijskih katetera u tri mjeseca.

Uz to je raspisan javni natječaj za specijalizaciju liječnika obiteljske medicine.

Ostojić : Privatnici su dobrodošli

Ministar je istaknuo kako je privatna konkurencija dobrodošla, no kako neće dopustiti da jedan privatnik ima monopol, spominjući poznati slučaj PET/CT uređaja naglasivši kako će uskoro taj dijagnostički uređaj početi s radom u KBC-u Zagreb.

Pozdravio je i inicijativu iz KB Sestre Milosrdnica da Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj izdvoje kako bi ponovno bila samostalna. O eventualnom spajanju sa specijaliziranim dječjim bolnicama na Srebrnjaku i Goljaku, još je rano govoriti, no Ostojić se nada kako će Klaićeva postati velika nacionalna ustanova za liječenje djece.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi